De tuin van Tine🌷: De buxusmot heeft het weer gedaan

“Is ook massale mezensterfte te wijten aan buxusmot?”
Het was een kop die ik las in een populaire krant en ik vond het best bijzonder dat de buxusmot opnieuw met alle zonden van de wereld beladen werd.

Via de website  www.sosmezen.be  werden dit broedseizoen namelijk al 142 dode mezenjongen gemeld. Zowel Velt vzw als Vogelbescherming Vlaanderen willen nu -terecht- de mogelijke link met de bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot onderzoeken.

Wie een dood nestje mezen vindt, kan dit melden via www.sosmezen.be  (Bron: Velt vzw en Vogelbescherming Vlaanderen)

‘Baas in eigen tuin’ versus ‘Leven en laten leven’. Geen beter onderwerp om een beetje animo te brengen op familiefeesten dan de buxusmot.

In de ene hoek de tuinier die jaren voor zijn buxussen heeft ‘gespaard’ en ze met alle liefde verzorgt. In de andere hoek de tuinier die chemische/biologische oorlogsvoering niet de oplossing vindt, zelfs al staat er ‘eco’ op het doosje.
De rest blijft er liever vantussen en gaat dan maar afwassen in de keuken.

“Is ook massale mezensterfte te wijten aan buxusmot?” dus.
Alsof de buxusmot verantwoordelijkheid draagt voor zijn eigen bestrijding…  ðŸ¤”
Het enige waar we het arme dier van kunnen beschuldigen is dat hij per ongeluk op een boot vol buxussen gesukkeld is en hier is terechtgekomen. En op een paar tenen getrapt heeft. Ik zit dus eerder in kamp 2. 😉 Hier zal geen mees sterven, en geen mot.

Hoe het zal aflopen met die buxusmot is moeilijk te voorspellen, maar voor iedereen die houdt van buxus zijn er absoluut goede alternatieven!

In de tuin hier staat geen enkele buxus maar ik ben wel zot van mijn Osmanthus x burkwoodii  (schijnhulst) die zich blijkbaar ook goed zou lenen voor vormsnoei. En als bonus ook nog eens heerlijk geurende witte bloemetjes heeft in het vroege voorjaar. Topplant, dus!

Andere alternatieven voor buxus zijn onder andere de intussen zeer populaire  ilex crenata  (Japanse hulst) en  lonicera nitida  (Chinese kamperfoelie). Er zijn echt heel wat struiken die waardige vervangers kunnen zijn, en iets met besjes is altijd scoren bij de vogels.  ðŸ˜‰
Spreek er eens over in uw tuincentrum: ze zullen u met plezier adviseren!

Misschien moeten we die buxussen dus momenteel maar allemaal gewoon laten voor wat ze zijn en een paar andere struikjes planten. Zullen we dat afspreken? 😉In tussentijd leren de vogeltjes de (onbespoten) buxusmotrups eten en misschien spreken we dan binnen 10 jaar niet meer van die mot.

En dan lachen we er samen eens goed om op familiefeesten.

Tine🌷

PS: Tips om uw tuin vogelvriendelijk te maken vindt u  hier!  ðŸ¦

 


Tine houdt van schrijven en van groen. In  ‘De tuin van Tine’ schrijft ze over haar tuin en haar boomgaard … maar eigenlijk ook een beetje over het leven. Voor ‘De tuin van Tine’ bezoekt Tine ook graag andere tuinen en zorgt ze voor een ‘groene toets’ in De Beiaard.