Wim Delvoye verhuist sculpturenpark / Installatie Flatbed Trailer naar Middelkerke

Donderdag 16 mei, startte beeldend kunstenaar Wim Delvoye met de relocatie van een deel van de sculpturen op kasteel de Bueren te Melle-Kwatrecht.

Wim Delvoye wilde het kasteel de Bueren, dat hij aankocht in 2008, in zijn originele staat herstellen en het domein uitbouwen tot een sculpturenpark. De gotische Flatbed Trailer, een monumentaal kunstwerk van Wim Delvoye, is op weg van Melle naar Middelkerke. Met twee echte trailers werd het werk donderdag ochtend opgehaald in het beeldenpark van de kunstenaar aan zijn kasteel in Melle. In de namiddag werd het op de zeedijk te Middelkerke samen gevoegd het reeks bestand werk ‘De Caterpillar 5’. Het gecombineerde werk blijft er minstens 5 jaar staan.

“Dit wordt een publiekstrekker van jewelste op een wondermooie locatie”

Hoewel Wim Delvoye in 2012 reeds vergunning kreeg om de sculpturen op zijn terrein te installeren, werden de daarbij nodige omgevingswerken en sokkels hem altijd ontzegd door de administratie. In beroep werd Delvoye eerder dit jaar alsnog veroordeeld tot een fikse boete, en bleef hij tegenwerking ervaren door de ambtenaren van het kabinet Schauvliege. E én en ander gaf bij Delvoye uiteindelijk de doorslag gaf om het sculpturenpark finaal uit Melle te weren. Het monumentale werk, Flatbed Trailer, dat er geïnstalleerd was zal gedemonteerd worden en een nieuwe thuis vinden in de gemeente Middelkerke waar het zal samengevoegd worden met de Caterpillar die er sinds 2003 op de zeedijk staat. Wim Delvoye dankt hierbij openlijk Burgemeester Dedecker van Middelkerke voor de reikende hand en het hart onder de riem na de jarenlange pesterijen door de gemeente Melle en de Provincie Oost-Vlaanderen.

“Ik zal mijn werk hier missen telkens ik uit het raam naar buiten kijk. Maar langs de andere kant is het goed dat meer mensen mijn werk kunnen bewonderen aan de zee. Ik zit dus met een dubbel gevoel. Met de verhuis kan ik de rechtbank hopelijk ook overtuigen dat Delvoye geen onredelijk mens is maar een man van goeie wil. Ik ben de pesterijen hier beu en wil verder. Het is jammer dat het beeldenpark er nooit zal komen. Of ik in Melle blijf wonen, weet ik nog niet”, zegt Wim.

Erfenis van Beaufort

Caterpillar   staat al sinds 2004 op de uitsprong van de dijk en is eigendom van de afdeling Maritieme Dienstverlening en Kust van de Vlaamse gemeenschap. Het kocht deze ‘gotische graafmachine’ na de eerste editie van Beaufort. MDK verleende ook nu haar medewerking bij deze opvallende artistieke integratie. Het nieuwe samengestelde kunstwerk krijgt een unieke plaats op de kunstzone waar in de schaduw van de Warandetoren natuur, geschiedenis en zee samensmelten. Daar staan ook ‘Olnetop’ van Nick Ervinck en ‘I can hear it’ van Ivars Drull