200 nieuwe brandweermannen en -vrouwen gezocht

De zes Oost-Vlaamse hulpverleningszones starten een grote campagne om ruim 200 brandweermannen en -vrouwen te werven. Tientallen pompiers staan tussen mei en september op festivals, (sport)events en scholen met een interactieve rekruteringsstand. De brandweer verspreidt promovideo’s en een online kaarttool waar mensen kunnen checken in welke kazerne ze aan de slag kunnen.

De brandweer in Oost-Vlaanderen zoekt meer dan 200 parttime (of vrijwillige) brandweermensen. We richten ons op sportieve mannen en vrouwen die een verschil willen maken in hun regio. “Om brandweer te kunnen worden, moet je dicht genoeg van een kazerne wonen, vertelt kolonel Marc Vande Velde van Hulpverleningszone Waasland. Onze vrijwilligers vertrekken namelijk thuis of op hun werk om mensen in nood te helpen.”

Vanaf vandaag kan iedereen via www.parttimebrandweer.be checken of ze dicht genoeg van een kazerne wonen om brandweer te kunnen worden. In sommige zones moet je binnen een aantal minuten in de kazerne kunnen staan, in andere zones moet je in een bepaalde straal rond de kazerne wonen. Met deze kaarttool zie je meteen of je in aanmerking komt.

De brandweer komt naar je toe

De Oost-Vlaamse brandweer zal tussen mei en september overal opduiken. Met een promostand trekken pompiers naar zomerfestivals, (sport)evenementen en beurzen om mensen echt warm te maken. Bezoekers kunnen er enkele proefjes doen die hun kennis, handvaardigheid en fysiek testen.

Het idee is om mensen een voorproefje te geven van het federaal geschiktheidsattest (FGA)”, vertelt Hillert Bing é, clusterofficier bij Brandweerzone Centrum. “Dat attest kun je in elke brandweerschool behalen. Het is de eerste stap om brandweer te worden.” Het FGA bestaat uit een competentietest (vragen niveau 6de middelbaar beroepsonderwijs), een handvaardigheidstest (twee praktische proeven) en fysieke proeven. Meer informatie vind je op www.ikwordbrandweer.be.

Parttime brandweer?

Voor de campagne kiest de Oost-Vlaamse brandweer bewust voor de term ‘parttime brandweer’. In de volksmond zijn dat de ‘vrijwilligers’, maar eigenlijk dekt dat de lading niet echt. Vrijwilligers moeten hetzelfde kennen en kunnen als beroepsbrandweermannen, legt Robby Testard uit, vrijwillig adjudant bij Brandweerzone Oost. “Het vraagt dus een stevig engagement. Het is logisch dat iemand daar ook voor betaald wordt, want je speelt een cruciale rol in de hulpverlening in je regio. Maar de passie voor de brandweer blijft het belangrijkste.

Verschillende Oost-Vlaamse hulpverleningszones organiseren de komende maanden infosessies om alle vragen van geïnteresseerde kandidaten te beantwoorden. De data vind je via de offici ële kanalen van elke hulpverleningszone.