Ninove 1692: Pieken Hoog!

“PIEKEN HOOG” !

 

Mede door de belangstelling voor de opgravingen aan de Doorn-Noord in Ninove, kon je in het voorbije weekend genieten van een dubbelpakket geschiedenis, dat zich enerzijds afspeelde in de bronstijd en anderzijds in de 17e (en 18e) Eeuw.

 

Op zondag opende het Staatse re-enactment leger van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden het evenement om 10u onder luid en rokend kanonnengebulder !

Bij deze openingsceremonie onderscheidde je de authentieke weergave van een leger dat voor de helft bestond uit Nederlanders en de andere helft uit andere nationaliteiten zoals: Duitsers, Engelsen, Schotten, Fransen en soms ook Zwitsers en Zweden.
Het waren vooral huurlingen die zich verkochten aan de meest biedende usurpator, waardoor zowel het Franse als het Spaanse Rijk vaak met onbetrouwbare recruten ten strijde trokken.
Opmerkelijk was de klederdracht uit een tijd waar soldaten op het slagveld geen uniformen droegen, maar gewone dagelijkse kleding!

Op dit event was er entertainment voor jong en oud met: demo’s van piekeniers ten strijde onder de leuze “PIEKEN HOOG”, vurende musketten, zwaardgevechten uit verschillende 17e Eeuwse Musketierscholen en een pluimige vogelshow.
Deze voorstellingen werden met de nodige flair gebracht , maar waren tegelijk ook onderbouwd en leerrijk!

De Legerkampen van de Grote Alliantie bestaande uit de Duitse Staten, Spanje, Engeland en de Republiek der Nederlanden namen het op tegen de Franse Koning Lodewijk XIV en hadden de hele streek in hun greep, met uiteraard heel wat plunderingen en oorlogsleed tot gevolg.
Stille getuigen van deze zwarte bladzijde in de Vlaamse Geschiedenis zijn de resterende schuilputten.
Onder de vakkundige leiding van een gids/archeoloog van SOLVA kon je deze putten bezoeken en de sfeer proeven van de gelegerde soldaten in de koude en modder, met slechts een smeulend vuurtje om zicht te verwarmen.

Blikvanger op deze dag was de enorme blootgelegde grafheuvel uit het bronstijdperk. Het leek wel een van de reuze ‘buitenaardse’ graancirkels die opdoken in de jaren ’90 , maar dan in een erg ‘modderige’ versie. De grafheuvel verbond twee Romeinse heirbanen die eerbiedig langs het heiligdom werden aangelegd en zo onze streek kenmerkten als een schakelpunt tussen belangrijke invalswegen en steden.

Een welgemeende proficiat aan de organisatoren, archeologen, gidsen en deelnemende re-enactors voor deze bijzondere editie.
We hopen alvast meer te vernemen over nieuwe ontdekkingen op deze historische site!