OPEN MONUMENTENDAG PROGRAMMA MERELBEKE

Op 8 september is het weer ‘Open Monumentendag’, de erfgoedhoogdag van het jaar. De 31e editie ook alweer, met focus op het lokaal onroerend erfgoed. Het thema dit jaar is ‘Kunst en entertainment’. Ook in Merelbeke kan je op verschillende plekken terecht voor een fijne brok monumenten en gratis activiteiten.

SCHELDERODE, molen, Molenstraat
Opendeur
Vrij bezoek aan de molen. Geef je ogen en oren maar de kost, de stenen malen dat het een lieve lust is. En het resultaat, dat kan je kopen om thuis zelf mee aan de slag te gaan.

MELSEN, Sint-Stefanuskerk
Feest in Melsen !
De Werkgroep Erfgoed Melsen bestaat 10 jaar en verzorgde in deze periode tal van tentoonstellingen en evenementen. Hieruit lichten ze hun mooiste resultaten: foto’s en filmbeelden over feesten allerhande (inhuldiging van pastoors, processies, kampioenenvieringen, feestelijkheden ter gelegenheid van communies, verlovingen, huwelijken e.d.m), over activiteiten (steenbakkerijen, kantklossen e.a.) in Melsen en over échte Melsenaren

Op zoek naar de verdwenen kasteel van Melsen
Lezing door Werkgroep Erfgoed Melsen i.s.m. IOED Viersprong
Oude inwoners vertellen dat er een onderaardse gang was van het kasteel van Melsen naar het kasteel Borgwal in Vurste. Maar klopt dit verhaal wel en wat zijn archeologen nog te weten gekomen tijdens hun onderzoek naar de mysterieuze site?
Lezing om 10u en 16u

MUNTE, Sint-Bonifatiuskerk & oude pastorie
“Allez, allez roulez !” Kermissen in Merelbeke door de jaren heen
De Muntenaar stelde een kleurrijke tentoonstelling samen over Merelbeekse kermissen. Op vaste tijdstippen, op kerkpleinen, vestigden en strijken vandaag ook nog foorreizigers neer. Met hun tijdelijke installaties zorgen ze voor volksvermaak voor jong en oud. Iedereen kan zich bij het woord ‘kermis’ van alles voorstellen: molens, gierende attracties, botsauto’s, oliebollen, een eerste date e.a. Het kermiserfgoed wordt geïllustreerd aan de hand van foto’s, affiches en objecten.

BOTTELARE, Sint-Annakerk & Oude pastorie, Dorpsstraat 2
Meet en greet de markiezen in Bottelare en ontdek hun nalatenschap
Opendeur
Zowel de Sint-Annakerk als de oude pastorie, twee beschermde gebouwen, staan op 8 september, open voor het publiek. Bij goed weer wordt u een gratis drankje aangeboden in de fraaie pastorietuin.
Tentoonstelling & films
Wie waren de markiezen van Rode en wat leidde hen naar het plattelandsdorp Bottelare? Ontdek een antwoord op deze vragen alsook hun nalatenschap: een crypte en monumentale grafsteen, rouwborden, kerkschatten e.d.m.
Een tweede adellijke familie — de Wavrin de Villers au Tertre — koos ook Bottelare uit als tijdelijk verblijf. Robert, markies de Wavrin, werd er in 1888 geboren. Een boeiende film onthult zijn geboortehuis en toont zijn werk als etnoloog bij de Amazoneindianen.

Orgel
Herman De Mil — de lokale organist, met internationale bekendheid als tenor demonstreert in de Sint-Annakerk het geklasseerde Delmotte-orgel uit 1906. Met mogelijkheid tot bezoek aan het doksaal.

Escaperoom-spel : Ontrafel het geheim van de markiezen in Bottelare !
Plaats van het delict!? Foto beeldbank Merelbeke
Keer terug naar de 17e eeuw en beleef een spannend avontuur in Bottelare: de plek die bekend staat voor genezingen verbonden met het miraculeuze Sint-Annabeeld. Maar er is een geheim …. dat zelfs tot een moord leidde! Welke rol speelden de markiezen van Rode daarin? Beleef het verhaal in een spannende escapegame. Dit spel is een creatie van de Breinbrouwerij.
Kom deelnemen, alleen, in gezinsverband of met vrienden (max. 8 personen; -16 jarigen onder begeleiding van minstens 1 volwassene). Spelduur: 45 min. Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht via de dienst erfgoedprogrammatie.
Info: Dienst erfgoedprogrammatie
erfgoed@merelbeke.be 09 210 32 92 (voormiddag)