Spoorverleden in de kijker zetten in Lede

Wandel op zondag 8 september mee langsheen het boeiende verleden van het spoor in Lede.

Midden 19e eeuw werd Lede via het spoor verbonden met Gent en Brussel. De eerste stoomlocomotieven denderden doorheen het voorheen landelijke Lede. De invloed op de gemeente was enorm. Naast een nieuw station, verschenen ook nieuwe ondernemingen, werd pendelarbeid mogelijk en konden goederen makkelijker in- en uitgevoerd worden. Kortom, de wereld werd een stukje kleiner.

Micha ël Van Houtte (erfgoedconsulent bij Erfgoedcel Denderland) legt uit: “Erfgoed is overal, maar rond het station in Lede zijn verrassend veel erfgoedverhalen te sprokkelen. Wie kent er bijvoorbeeld nog het buizenkot, den bascuul of de roethuizen? Of het verhaal van de meisjes van het internaat, die vanaf het perron een eigen ingang hadden naar het domein van Mesen? De gidsen nemen ons mee langs heel wat bekende en onbekende verhalen uit de geschiedenis van Lede.”

Peter Van Accoleyen (Koninklijke Heemkundige Kring Heemschut Lede) heeft zelfs een primeur: “We starten de wandeling in een oud gebouw van de voormalige textielfabriek Verschelden. Het atelier in de Stationsstraat nummer 17 dateert al van eind 19e eeuw. Verschelden was een ondernemer uit Ronse, maar door de komst van het spoor werd hij aangetrokken om in Lede te investeren. Lange tijd was het gebouw een verfwinkel. Nu neemt de nieuwe afdeling “Beeld” van de kunstacademie hier zijn intrek en is het historische pand weer publiek toegankelijk. De deelnemers aan Open Monumentendag kunnen dus in primeur het pand bezoeken.”

Ook aan de jongste deelnemers is gedacht. Kris Vereecken (Culturele Raad Lede) legt uit: “Voor kinderen organiseren we een uitdagende opdracht tijdens de wandeling. Achteraf krijgen ze ook een mooie beloning. De erfgoedwandeling is er immers voor iedereen. De gidsen nemen je mee voor een wandeling van 1 uur rond de stationsomgeving. We starten in de Stationsstraat nr. 17, waar de kunstacademie telkens vooraf voor een streepje muziek zorgt. Eindigen doen we in de kelder van het Hollands Paviljoen, waar je bij een drankje het project #ST(R)OOM kan ontdekken van Erfgoedcel Denderland.”

Praktische informatie

  • Erfgoedwandeling met gids voor jong en oud
  • Zondag 8 september 2019
  • Deelname is gratis, inschrijven is niet nodig
  • Duur: 1u
  • Starturen: 11u / 13u / 14u / 15u / 16u / 17u
  • Start: Stationsstraat 17 te Lede (nieuwe afdeling beeld van de kunstacademie)
  • Einde: in de kelder van het Hollands Paviljoen op het Markizaatdomein

Deze wandeling kadert binnen het project #ST(R)OOM van Erfgoedcel Denderland, waarbij het regionale erfgoed langsheen spoorwegen en de Dender in de kijker wordt gezet. Meer informatie over #ST(R)OOM of over de erfgoedwandeling in Lede vind je op de website van Erfgoedcel Denderland: www.erfgoedceldenderland.be.