‘Straatbeeld’ houdt het patrimonium levendig.

'Straatbeeld' lanceert een website.


Geraardsbergen. Met “STRAATBEELD. Het Geraardsbergs kunstpatrimonium herbekeken” charmeerde het   curatorenteam al vele inwoners van en bezoekers aan deze stad. Het kunstpatrimonium dat zich grotendeels achter gesloten deuren bevindt, werd met veel bravoure uitgestald op de gevels in de binnenstad en de deelgemeenten van Geraardsbergen. Het team bestond uit beeldend kunstenaar Eva Vermeiren, cultuur-/literatuurwetenschapper Arne De Winde en grafisch ontwerper Lieven Van Speybroeck.

Niet de kunstwerken zelf werden uitgestald, maar wel de prints ervan. Zo groot als een billboard of op het formaat van een postkaart, steeds ontstond er een verrassende interactie tussen het werk en de plek. De voorziene looptijd van de expo was 3 maanden, maar het materiaal van de prints bleek zo duurzaam dat één jaar na aanvang in oktober 2018 nog ongeveer de helft van de werken in de stad hangen.    De website die nu gelanceerd wordt http://straatbeeld-geraardsbergen.be is het sluitstuk van dit buitengewone kunstproject STRAATBEELD.

De curatoren maakten niet alleen fotografische reproducties van de originele werken, maar documenteerden ook alle 124 interventies in de stad. Dit materiaal wordt nu gepresenteerd op een  online platform, dat niet alleen het patrimonium mee levend houdt en de dialoog   voortzet, maar ook inspirerend kan werken voor andere steden en projecten.