Bombelbas festival pakt uit met de beste muzikanten van Vlaanderen

Zottegem: 2e editie van het folk-rock festival bevestigt met een fantastische line-up (deel 2 van de reportage)

Nee, de titel is geen geintje. Bombelbas strikte de band met de beste muzikant van Vlaanderen, waarvoor die een MIA kreeg. Maar begin bij het begin,… met deel 1 van de Bombelbas reportage. Dan heeft u alles mee over de beleving rond dit folk-rock festival.

En dan nu,… de bands!

In deel 1 las u al hoe de FUN-fare, niet zomaar een fanfare, de toehoorders op sleeptouw nam doorheen de wereldmuziek,… om te eindigen met een loeier van een hard-rock klassieker in een koperen jasje.

GIGANT: een dijk van een band.

Ziet daar,… de zanger van de band blijkt voor de lezers van NUUS een bekend gezicht. Gigant is een Vlaamse hits machine die van de lieflijke stem van Anneke Christie tot aan de scheurende banden van Stijn Meuris het Vlaamse Veld omploegt op zoek naar de mooiste melodie ën. Tussendoor brengen ze een Pajots liefdesliedje over Teoke, van Urbanus: een ventje dat niet veel geluk heeft,… Teoke,… niet Urbanus. Natuurlijk mogen de stoute Gentse kinderen van Gorki niet ontbreken. Anja zet orde op zaken. Vrouwen bij de vleet, want ook van Raymond en zijn Maria houden we allemaal.

15u15 : De zon breekt definitief door de wolken.

Terwijl de Geraardsbergse nachtegaal Lisa zingt over De Wereld die van iedereen is, haalt Eric Martens zijn handen uit zijn zakken en legt zijn klak aan de kant. Deze band brengt sfeer in de tent. Zij stonden als tweede op het podium, op een onzalig vroeg uur,… toch voor veel Zottegemnaars. Tja,… diegenen die nog in hun badkamer stonden hun tanden te poetsen of hun haar te föhnen moeten volgend jaar maar wat rapper zijn. Misschien had u deze band al aan het werk gezien op Zottegem kermis, waar ze het Stationsplein in beweging brachten. Als eerbetoon verliet de zanger bij de laatst gezongen noot het podium en liet de muzikanten freewheelend de honeurs waarnemen. Een dankbaar publiek beloonde de band met een lang applaus. Er staan op NUUS trouwens al een interview met de band.

Meer beelden en een video van Gigant.

Foto’s :

Ow ja,… wist u dat Bombelbas dit jaar een tweedaags festival was?

Op vrijdagavond werd er een feest gebrouwen. Kwestie van het podium te smeren en de vloer te vetten werd ambiance gebracht door The Sons Of Racketeers, Bal Merklez, Nevermind Nessie (die kennen we nog van vorig jaar) en Balkanski. En nu verder tekst en beeld over de bands van afgelopen zaterdag…

Entre-acte : Buiten dreunen de tonen van een piperband. Als een kolkende beek stroomt het volk de tent uit om de blote knie ën, de stoere kuiten en de wapperende tartans te bewonderen. Of zo omtrent … enfin,… ook dat las u al in het eerste deel van de reportage. Ondertussen zetten roadies het podium in de grote tent klaar voor de volgende band.

BLUNT : Vlaamse folk-rock uit de swamps van west-Vlaanderen.

Jaren geleden veroverde deze band al Dranouter en de Gentse feesten. Ze brachten al meer dan een handvol albums uit. Hun laatste CD, nog met de geur van vers plastic, was verkrijgbaar aan de fan-stand. Vijf virtuoze muzikanten bewijzen dat de Far-West diep in Vlaanderen ligt. Ze kregen versterking van de beide Limburgers in de band. Mohowseg,… vree wijs. Langzaam (pun intended) trekt de band zich op snelheid. Ondertussen komen steeds meer Zottegemnaren en andere Oost-Vlamingen uit hun kot. Ze beseffen dat ze al wat gemist hebben. De medewerkers achter de tap steken een tand bij. De sfeer zal er al enkele uren in.

Het volk krijgt de dansweubbes.

Binnen genieten de muziekfans, buiten de jeugd en in het saloon hangen de echte outlaws aan de toog of in een zetel. Dat is Bombelbas. Genieten van een lekkere hap bij muziek en plezier voor jong en oud.

Blunt scoort dik met hun versie van “Video killed the radio star”. Als het anthem van een supergroep keelt het publiek luidkeels mee. Ondergetekende ook,… want het is hier plezant. Blunt brengt Engelstalige muziek van internationaal niveau. Tijd voor een interview met ‘Monia’, de merchandising medewerkster.

DB : Dag madam,… ik zie hier een nieuwe CD van Blunt liggen met 4 nieuwe nummers!

Monia : Die is vers van dit jaar, uitgekomen in februari: Northern Skies!

DB : Kopen!

Hier al een video van Blunt, live op Bombelbas :

En natuurlijk ook foto’s :

Op de weide komen de Celedonian Pipers het veld opgestapt. Lees meer in deel 1.

ET ENCORE, encore et encore.

Ooit speelde deze West-Vlaamse band de pannen van het dak bij de directeur van de school van Velzeke. Zo geraakten ze vandaag op het podium in Bombelbas. Ze brengen gezellige folk-rock van de bovenste plank met een Frans-Engels repertoire. De plankenvloer begint te daveren terwijl de band nog eventjes de 10-pintenregel uitlegt. Daarvoor had u aanwezig moeten zijn,… zoek het zelf maar op. Dit is een ambiance-band die het op elk podium goed doet. Hier nog meer beelden van hun optreden.

En dan, de ontdekking van dit festival : The Mighty Campfire Punks

Een crazy geschift trio, zot als een achterdeur, weggelopen uit de volgende film van Quentin Tarantino. Ze breken de tent af en brengen kampvuurgekte in de saloon van Bombelbas. Deze mannen doen het bier rijkelijk vloeien. Boeken moet ge doen! Ze produceerden tussen de optredens van de ‘grote bands’ door genoeg decibels om alle aandacht te trekken. Drop dead gorgious,… een prachtige band bestaande uit drie karakterkoppen en nog wat instrumenten. Ze spelen twee sets, een mix van The Dubliners-on-speed en Raw-Hide rednecks.

En dan,… spek met eieren in de pan! Tijd voor KATASTROOF.

Er zijn er die doen alsof ze een vijs kwijt zijn. Er zijn er die echt een vijs kwijt zijn. Ouders brengen hun kinderen in veiligheid terwijl deze bende de tent helemaal doet vollopen.

Filosofie met Katastroof: (quote) Niks dan miserie met die wijven. Niks dan lol met de mannen. Zuipen dat kunnen ze goed. Hun mond is nog niet leeg of hun keel is al droog. Ze spelen voor het stomste publiek. Hun muziek stelt niet veel voor en we zijn toch maar paljassen van de streek. Kust allemaal de kloten! De boom in allemaal! (unquote) Het volk giert het uit en danst. Tijdens het meezing-refrein toont Katastroof aan dat veel bezoekers van het Bombelbas festival van buiten Zottegem komen. Zo moet dat zijn! Komt allemaal naar Zottegem want daar is het alle dagen feest.

En dan is er De Mens: inclusief de beste muzikant van Vlaanderen.

Wikipedia: Poltrock is sinds 2014 vast lid van de Nederlandstalige rockband De Mens. Als live-en sessiemuzikant werkt of werkte hij voor o.a. Hooverphonic, Monza, Triggerfinger, Adamo, Douglas Firs, Bart Peeters, The Blackbox Revelation en vele anderen.

Hij kreeg dit jaar de MIA voor allerbeste muzikant, bespeelt de toetsen bij De Mens en leerde hen vier akkoorden spelen (dixit). De Leuvense band hoeft absoluut geen introductie. Daarom direct wat foto’s.

AMONG THE SAINTS en DJ NADROVSKI sloten de avond af,… maar dat is voor een volgende keer (met mijn excuses). In de Saloon wachten nog een pint en een Bombelburger,… al mijn batterijen zijn plat,… en ik moet al dit beeldgeweld nog bij de redactie van NUUS (Powered By De Beiaard) krijgen. Wat een hondenleven!

Was het goed?

Misschien tot volgend jaar.

Sjarel Klak


… en als afsluiter nog de goochelaar die iedereen bij de neus nam. Straffe kadee!

www.bombelbas.be