Oosterzele investeert 76.000 euro in nieuwe verlichting sporthal De Kluize

Oosterzele het Autonoom Gemeente Bedrijf (AGB) maakte de voorbije maanden werk van een relighting van sporthal De Kluize. Na een staat van dienst van bijna 30 jaar was de originele verlichting aan vervanging toe. Tegelijk werd werk gemaakt van een grondige reiniging/poetsbeurt van het metalen dakframe en de dekplaten. De werken werden begin september be ëindigd en de sporthal betreedt hiermee de wereld van de LED-technologie. Kostprijs van de relighting bedraagt 76.000 euro, inclusief plaatsing. De terugverdientijd wordt geraamd op ca. 17 jaar.
In de grote zaal werden 104 armaturen met conventionele voorschakelapparatuur en startersontsteking (samen goed voor 14.560 wattl vervangen door 24 toestellen LED 234 W. Dit genereert een hoger verlichtingsniveau (nieuw ca. 650 lux gemiddeld vs. de eerder 500 lux) én een fikse besparing op de energiekosten. Het totale vermogen neemt af van de initi ële 14.560 watt naar 5.616 watt, wat resulteert in een daling van maar liefst 61,5%. In de polyvalente zaal werd een soortgelijke relighting gerealiseerd, met een besparing van 70% tot gevolg (2.800 watt vs. 840 watt nu). Ook de kleedkamers, gangen, burelen, inkom, vergaderzalen en cafetaria kregen nieuwe LED armaturen. De gerealiseerde besparingen op vermogen schommelen hier telkens tussen van 52 en 71%. Met deze en nog te realiseren maatregelen wil AGB De Kluize een actief klimaatbeleid voeren, dat aanzet tot minder energiegebruik in zijn gebouwen en tegelijk werkt het mee aan het beperken van de opwarming van de aarde en het leefbaar houden van onze planeet voor onze kinderen en kleinkinderen.

Ook in theaterzaal
De komende maanden buigt het technische team van GC Oe Kluize zich over een gelijksoortige studie met betrekking tot een relighting van de theaterzaal van het GC. De uitdaging is om het huidige klassieke theaterlicht (goed voor vele duizenden wattage) gespreid over een aantal jaren te vervangen door performant LED licht.

 

Kluize honing
In de marge van het klimaatgegeven wijzen we graag nog eens op de installatie van 2 bijenkasten op het dak van GC De Kluize. Met de steun van 2 lokale imkers (Etienne Oe Smet en Philippe Oe Landsheere) werd de afgelopen zomer voor het eerst Kluize honing ‘geslingerd/geoogst’. Met een opbrengst van maar liefst 21,5 kilogram realiseerden we een win win voor zowel De Kluize als ons ecosysteem. Wilde bijen en honingbijen zijn belangrijk voor onze ecosystemen. Hun ecologische en morfologische kenmerken maken van hen complementaire spelers in de instandhouding van onze omgeving. E én kolonie bestuift gemiddeld meer dan 4 miljard bloemen per jaar 11.300 ton appels, 800 ton peren, 128 ton kersen, enz.. Op deze manier zorgen ze voor de bevruchting van deze planten en de instandhouding van de biodiversiteit.