Indrukwekkende harpiste Janu op Herfstconcert Con Animo

Succes is zelden toeval. Dat is het ook bij Janu niet: de frisse verschijning die als gastsoliste schitterde op het Herfstconcert van Con Animo. Ze bloeide niet zomaar. In het Gemeenschapscentrum De Kluize stond Janu met overtuiging op het podium. Ze charmeert het publiek. Janu port je onmiddellijk wakker met een frisse -hier-ben-ik. Het was meteen genieten vanaf haar eerste nummer. Hoe ze dat klaarspeelt? Door gewoon plezier te hebben in wat ze doet. Door de kracht van de overtuiging waarmee ze elk nummer brengt. Echte pareltjes die voor kippenvel zorgden. Ze gaf in het Herfstconcert van Con Animo een indrukwekkend visitekaartje af. (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)

Tijd om even haar carrière te schetsen. De Gentse Janu volgde een opleiding aan het Conservatorium van de Hogeschool Gent waar ze het diploma behaalde van ‘Meester in de Muziek’. Ze is de enige Belgische muzikante die zes soorten harp bespeelt (elektrische, Keltische, Schotse, klassieke, Paraguayaanse en elektro-akoestische harp). Ze schrijft zelf haar arrangementen. Janu is een veelgevraagde soliste en won tal van prijzen en eervolle vermeldingen op prestigieuze muziekwedstrijden. Naast soliste is Janu ook docente harp aan de Kunstacademie van Geraardsbergen.
Janu was soliste in: Tura in Symfonie III in Will Tura’s concerttour (1997 en 2002), in de ‘Funiculi’ concerttour (2001, 2002, 2003), op het Vlaams Artiestengala, tijdens de Nacht van Exclusief en op het 3de Harmonie Proms concert te Roeselare. Ze gaf ook soloconcerten in het buitenland (Turkije, Nederland, Spanje, Duitsland. De Verenigde Arabische Emiraten en Frankrijk). Ze componeert en maakte al 9 CD’s onder de vleugels van Jean Kluger.
Bekroning
Een bekroning van haar muzikaal talent kwam er in 1999 met een optreden samen met Will Tura op het verlovingsfeest van Prins Filip en Jonkvrouw Mathilde. In 2003 werd Janu door de Belgische Ambassade in de Verenigde Arabische Emiraten uitgenodigd om met de harp Belgi ë cultureel te vertegenwoordigen en te promoten. Ze speelde in 2006 als gastsoliste bij Praga Khan tijdens de voorstelling van het nieuwe Vista besturingssysteem voor Microsoft Windows in Brussel, in 2006 en 2007 ging Janu op tour in 10 culturele centra in Vlaanderen. Ze gaf concerten in samenwerking met vaste sfeerpercussionist Peter Van Woensel. Janu was gaste in de concerttour ‘Frame by Frame’ van Praga Khan in 2007 en was ieder jaar soliste bij het bekende Strato — Vani orkest. Ze was gastmuzikant in de liveshow van het programma X — factor en verzorgde meerdere jaren de muzikale omlijsting in de VIP — tent op de Ronde van Vlaanderen.       Reporter 17