Filmbespreking : Niet de Joker is de grootste zot,… wel wie er in mee gaat!

Joker : Een film die je moet gezien hebben.

Wat een fantastische studie van het getormenteerde menselijke brein. Wie de Batman en Joker verhalen kent zal de nodige verwijzingen vinden. Zelfs het ontstaan van Batman zit er in verweven. Maar dat is velen ontgaan want de geboorte van de Joker eist hier alle aandacht op.  

Ceci n’est pas Batman.

Eigenlijk is het een prequel op het volledige Batman & Joker universum,… maar dan zo realistisch dat Gotham city en zijn inwoners ècht zijn geworden. Dit is geen actiefilm,… geen stripverhaal,… je hoeft absoluut niets te kennen van de uitgemolken franchise. Zelfs de meest elitaire cinefielen zullen hun hart ophalen. En wie spektakel wil,… zet u neer en wees verbluft! Het komt langzaam op gang,… gaat steeds sneller en dan… zal iedereen beseffen dat hij vanuit een verschillend oogpunt naar de film heeft gekeken. Meesterlijk!

Is dit nog een film?

Ja,.. en naast een psychologische profielschets is het ook een maatschappelijke studie waarbij de opzweepbare massa te kakken wordt gezet. Zij krijgen een spiegel voorgeschoteld,… al zullen zij die zich aangesproken voelen dat niet beseffen wanneer ze vol adrenaline in een vervangende geweldroes het cinemacomplex verlaten.

Een film om te mijden?

De bomvolle zaal was gelukkig muisstil tijdens de aftiteling. Velen bleven nog half groggy in hun stoel plakken. Was dit fictieve cinema,… een realistisch toekomstbeeld,… of een flash uit het recentste televisiejournaal?

Hoge verwachtingen!

Hoofdacteur Joaquin Phoenix is indrukwekkend. De karakterkop speelt al decennia lang verwrongen figuren,… maar dit keer schiet hij zijn ster naar de hoogste top van het firmament. Eindelijk nog eens een film die het helemaal moet hebben van het verhaal, diepgang en acteertalent. Om meer te weten moet je echt uit je luie zetel komen en je onderdompelen in deze waanzin,… zo realistisch dat het voor velen ongeloofwaardig zal worden. Maar weet dat in elke gemeenschap een Joker zich zit op te laden tot aan de volgende kwetsende ervaring.

Blijft de vraag : Wie speelde de hoofdrol in het verhaal? Joaquin, de kolkende massa of de verblufte toeschouwer?

Joker speelt in Cinema Focus, Geraardsbergen.
Internet Movie Database score : 8.8

SjK