Oosterzele koopt smalspoortractor met pekelspuit

DE gemeentelijke fietspaden sneeuw- en ijsvrij te houden

Om de gemeentelijke fietspaden sneeuw- en ijsvrij te houden, kocht de Gemeente recent een smalspoortractor met pekelspuit aan. Met dat toestel kunnen de eigen diensten sneeuwruimen en in één beweging pekel op de fietspaden spuiten. De tractor met toebehoren kostte ongeveer 71  000 euro en zal hoofdzakelijk voor de fietspaden ingezet worden. Daarnaast beschikt Oosterzele nog over een grote tractor en vrachtwagen om de wegen te strooien.

Pekel?

De werking van dooizout kan nog versneld worden door het dooizout te mengen met pekel. Dit betekent dat het zout, net voor de verspreiding op de weg, besproeid wordt met pekel waardoor het beter aan het wegoppervlak hecht. Deze methode wordt natstrooien genoemd. Andere voordelen aan deze methode: er is minder zout nodig, het is minder belastend voor het milieu, het zout werkt sneller en langdurig. Bij sneeuwval heeft Oosterzele een overeenkomst met enkele externen (landbouwers) die kunnen ingeschakeld worden om de wegen sneeuwvrij te maken.