Stad Zottegem halveert energiefactuur met dank aan LED-verlichting

De stad Zottegem laat weten dat het zal investeren in LED-verlichting voor de Zottegemse feest- en sport-zalen.

“Nog voor de jaarwisseling krijgen de feestzaal, sporthal en fuifzaal aan de Bevegemse Vijvers, alsook de sporthal de Smidse, duurzame LEDverlichting, goed voor een investering van €80.000” kondigt schepen van sport Brecht Cassiman aan. “We willen onze sportclubs laten sporten in de best mogelijke omstandigheden: een degelijke verlichting
binnen onze infrastructuur, is daarin niet te onderschatten. De nieuwe LED-verlichting kan rekenen op een maximale verlichtingssterkte vari ërend tussen 300 en 750 lux, waarmee we tegemoet komen aan alle hedendaagse noden. Zeker voor de fuifzaal betekent dit — na de aanleg van de nieuwe sportvloer — een enorme opwaardering met het oog op de combinatie sporten en fuiven. Stap voor stap tillen we de infrastructuur van het AGB naar een hoger niveau, dat
zal ook blijken uit de lijst investeringen in sport binnen het meerjarenplan 2020-2025. Ook de LEDswitch in de feestzaal van de Bevegemse Vijvers, komt niets te vroeg. Het zal er alvast aangenamer tafelen zijn tijdens eetfestijn avonden.”

LED-verlichting gaat vaak hand in hand met subsidies. “Sporthal de Smidse is spijtig genoeg de enige zaal die in aanmerking komt voor een extra subsidie,” weet burgemeester Jenne De Potter (CD&V). “De bouwof renovatiedatum van de andere drie zalen zijn te recent om aanspraak te kunnen maken op een extra financi ële return.”

LED-verhaal prioritair

Het is volgens de stad Zottegem niet toevallig dat vier grote stedelijke installaties ineens aangepakt worden,” duidt schepen Leen Goossens (CD&V). “Door een gezamenlijk bestek op te maken, zijn we er in geslaagd een scherpere prijs te krijgen voor het totaalproject.” De stelselmatige ‘verledding’ van alle openbare verlichting in Zottegem, is voor het stadsbestuur een prioriteit in de nieuwe meerjarenplanning. “Dan is het de logica zelve dat we het goede, duurzame voorbeeld geven in onze eigen gebouwen en installaties. En laat ons ook het terugverdieneffect van dergelijke investeringen niet vergeten: de verwachting is dat de energiefactuur op deze posten zal halveren”