Groen over het meerjarenplan 2025: ‘Historische schuldenlast domper op de vreugde.’


Geraardsbergen. Groen geeft het stadsbestuur met betrekking tot het meerjarenplan het voordeel van de twijfel. Patrick Franceus: ‘Groen herkent een aantal van zijn programmapunten in de plannen van de stad. Maar het is niet omdat de partituur schoon oogt, dat de uitvoering mooi zal klinken. Groen zal op zijn hoede zijn voor valse noten!

Historische schuldenberg als zwaar van Damocles.
Patrick Franceus (Groen): ‘Bij de voorstelling van het meerjarenplan werd met geen woord gerept over de schuldenlast die boven de hoofden van de inwoners van Geraardsbergen, als een zwaard van Damocles, hangt. Integendeel, de schuldenlast zal nog groeien.’
Voor de periode 2020-2025 voorziet men voor €61 miljoen investeringen.  Burgemeester De Padt onderstreept de ambities van deze stad. Groen: ‘€15 miljoen zal men vooral kunnen halen uit subsidies. Er blijft dan nog €46 miljoen te vinden. Net zoals bij het realiseren van de sporthal en het kenniscentrum zal men leningen moeten aangaan om zijn plannen te realiseren.’

Woorden en daden!
In zijn missie stelt het schepencollege: ‘Lokaal bestuur Geraardsbergen draagt duurzaam bij aan het welzijn van de burgers en verzekert een burgernabije, democratische, transparante en doelmatige dienstverlening.’ Volgens Groen waren de ervaringen uit het nabije verleden daar geenszins voorbeelden van: de sluiting van het openluchtzwembad, de halvering van de mantelzorgpremie, het herleiden van de gemeenteraad tot het klakkeloos aanvaarden van wat voorgekauwde kost.

Tot slot
Groen Geraardsbergen geeft het stadsbestuur het voordeel van de twijfel. Groen herkent een aantal van zijn programmapunten in de plannen van de stad. Maar het is niet omdat de partituur schoon oogt, dat de uitvoering mooi zal klinken. Groen zal op zijn hoede zijn voor valse noten!

Julien Borremans