Het hoofdkwartier van de politiezone Brakel

Staat voortbestaan politiezone Brakel op het spel?

Tijdens de laatste politieraad in Brakel van de politiezone Brakel (Brakel-Maarkedal-Zwalm-Horebeke) waren er opmerkelijke vragen van Joris Nachtergaele ( burgemeester van Maarkedal en Vlaams parlementslid N-VA). Het is immers geen geheim dat Maarkedal wegen zijn geografische ligging altijd al meer stond te springen voor een alliantie met Oudenaarde of Ronse om zijn veiligheidsproblemen beter aan te kunnen. De aanrijtijden uit die twee steden zouden lager zijn dan bvb dat er een patrouille uit Brakel naar de N60 moet.
Oppositieraadslid Kris Wattez (CD&V), tevens lid van de politieraad Brakel stelde zich daar vragen rond tijdens de gemeenteraad dat door deze denkoefening de kosten voor de Brakelse belastingbetaler nog een stuk hoger zouden worden in de toekomst mocht Maarkedal uit de politiezone Brakel stappen. De politiebegroting waarin Brakel de belangrijkste bijdragen levert van ongeveer de helft van de kosten stijgt elk jaar verder. Het gezegde dat de politiebegrotingen niks gingen kosten aan de plaatselijke besturen is al lang achterhaald en blijkt een groot fabeltje te zijn.
Sommige insiders noemen de politiehervorming nog steeds één van de grootste politieke blunders die Belgi ë rijk is. In de meeste Europese landen blijft er een grote federale politie bestaan met vertakkingen tot alle hoeken van het platteland. De politiehervorming kwam er in de nasleep van de zaak Dutroux toen die eventjes kon ontsnappen en heel het land op stelten stond.
In Zwalm zijn er eveneens de laatste jaren heel wat kritische opmerkingen geweest over de politiezone Brakel. De verwijten kwamen eveneens uit N-VA hoek en waren ondermeer gericht tegen de kosten van het “politiepaleis” dat Brakel nu rijk is.
Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft steeds gepleit in een uitvoerig rapport voor grotere politiezones.
Het antwoord van burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open vld —voorzitter van het politiecollege) en voorzitter van de Brakelse gemeenteraad Alexander De Croo waren er één dat op termijn grotere zones mogelijk zijn al is dit niet zeker.
Volgens Stefaan Devleeschouwer zijn er ‘snuffelende gesprekken’ met zone Vlaamse Ardennen voor een eventuele fusie al is daar nog niks concreet van te zien.
Voor de Brakelse belastingsbetaler gaat dit althans voorlopig niet leiden tot een bijkomende fiscale strop want een gemeente zoals Maarkedal kan zomaar niet op eigen houtje uit de politiezone stappen. Anders zou de continuïteit van veel zones in gevaar komen. Voor de politiezone Brakel betekent dit dat drie van de vier gemeenten zouden moeten akkoord zijn dat er een gemeente kan uitstappen. Horebeke zal altijd Brakel blindelings volgen zolang de Open Vld daar aan de macht is.
Voor het ontstaan van de politiezone Brakel waren er al discussies wie waar ging ondergebracht worden. Bij Brakel waren er toen stemmen om bij Geraadsbergen aan te sluiten. Politiezone Brakel werd een club van vier gemeenten met blauwe besturen ( allemaal Open Vld) begin de jaren 2000. Vandaag worden twee van de vier gemeenten bestuurd door andere coalities. In het politiecollege zijn er nu nog twee Open Vld burgemeesters (Brakel en Horebeke), CD&V plus burgemeester (Zwalm) en N-VA burgemeester in Maarkedal.
Een oud politieman liet ons verstaan dat de federale capaciteit van onze politie serieuze gebreken vertoond. Het is immers de federale tak die dient bij te springen als er ernstige problemen waren. Deze federale tak is sterk verzwakt door besparingen en gebrek aan personeel.
Wordt vervolgd!!!!