De buitenschoolse kinderopvang ’t Vlerkdorp officieel geopend

Zaterdag werd de buitenschoolse kinderopvang ’t Vlerkdorp aan de Zwijnaardsesteenweg officieel geopend.


De nieuwe locatie krijgt de naam ’t Vlerkdorp. “Voortaan kunnen schoolgaande kinderen uit Merelbeke of kinderen die naar school gaan in een Merelbeekse basisschool op de nieuwe locatie terecht”, vertelt schepen van Patrimonium en Kinderopvang Isabelle Van De Steene (CD&V). “Er is opvang voor en na schooltijd en tijdens de schoolvakanties. Het gemeentebestuur organiseert verder het nodige busvervoer tussen de Merelbeekse scholen en de nieuwe opvanglocatie.”

Korte historiek
De kiem van dit project ligt bij een bezoek van het College aan de vorige stek van de Vlerk aan de Fraterstraat (in 2014} Een bezoek op dringende vraag van coördinator Luc. Het ging door op een donkere regenachtige avond in het najaar- veel kinderen in de opvang, veel drukte en ambiance (dat zeker} maar veel lawaai. Hier en daar in het gebouw stonden emmers om de insijpelende regen op te vangen, sanitair in een container, afgeleefde ruimtes … Kortom dat bezoek was het momentum waarop het College werd overtuigd resoluut te investeren in een nieuwe stek en op zoek te gaan naar de nodige middelen. Voor de bouwplek vond de gemeente een partner in het schoolbestuur van GO! Merelbeke welke deze gronden, midden in het centrum, via een erfpacht ter beschikking stelde, waarvoor onze uitdrukkelijke dank. Na participatiemomenten met de kinderen en met de buurt werd een projectdefinitie opgemaakt met de verschillende criteria waaraan dit gebouw diende te voldoen.

· Duurzaam gebouw

· Polyvalent in gebruik

· Op kindermaat ontworpen met uitdagende en rustige hoekjes

voor kleine, voor iets oudere kinderen en voor tieners

· Met alle comfort qua eetzaal, keuken, sanitair,

· administratielokalen, sportzaal …

· Én met, niet te vergeten, een speelse en avontuurlijk buitenruimte
voor de kinderen zodat het VlerkBOS vlug zou worden vergeten.

Het ontwerp van architectenbureau Mas sprak aan, om het in Valentijnstermijnen te zeggen: het was liefde op het eerste gezicht. En ook in realiteit is het een pareltje geworden!

De gemeente heeft hier 1.750.000 € geïnvesteerd. Centen die zeer goed besteed werden in een multifunctioneel gebouw, bijna energie neutraal, dat binnen het brede school concept zowel door de BKO, als door de school de buurt en die door de sporters kan gebruikt worden.

Modern gebouw
Het gebouw is opgevat als een driehoek, die zijn hoogste punt heeft aan de bestaande schoolgebouwen, en gaat mooi op in de groene omgeving. Een centrale hal snijdt de driehoek in twee en geeft zowel toegang tot de buitenschoolse kinderopvang als tot een polyvalente sportruimte. Het gebouw is zo ontworpen dat elke verdieping zo onafhankelijk mogelijk kan functioneren. Het nieuwe gebouw zal bijna energieneutraal zijn met een minimum aan verbruik voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water. De energie die nog nodig is, komt uit groene energiebronnen.

Sportzaal
Het nieuwe gebouw herbergt niet alleen de buitenschoolse kinderopvang, er is ook een sportzaal die de Scholengroep Gent tijdens de schooluren kan gebruiken”, vult de schepen aan. “Sportverenigingen kunnen daardoor tijdens bepaalde uren eveneens de zaal afhuren. De bedoeling is immers dat zoveel mogelijk ruimten in het nieuwe gebouw benut worden wanneer de buitenschoolse kinderopvang of de Scholengroep Gent ze niet nodig heeft. Op die manier wordt het gebouw maximaal bezet.”


Buitenspeelruimte
De afgebakende buitenruimte van 1.432 vierkante meter rondom het gebouw, die gebruikt zal worden door de buitenschoolse kinderopvang als speelruimte. Tijdens de schooluren heeft ook de Scholengroep Gent toegang tot die speelruimte. Buiten de openingsuren van de buitenschoolse kinderopvang en de scholengroep zal de buitenomgeving bovendien beschikbaar zijn voor het publiek.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X