Stad Zottegem pakt opnieuw uit met een sensibiliseringscampagne: POETS 2020

De stad Zottegem pakt opnieuw uit met een sensibiliseringscampagne rond zwerfvuil en roept haar inwoners op om op 21 maart massaal grote lenteschoonmaak te houden en zwerfvuil te ruimen.

Jij niet? Ik niet? Wie dan wel??? Dat is de slogan die de komende weken in het Zottegemse straatbeeld zal verschijnen. Het is de slogan waarmee de stad Zottegem uitpakt om haar inwoners te sensibiliseren rond de zwerfvuilproblematiek. Schepen van leefmilieu Leen Goossens verduidelijkt: “Als we aan 100 mensen de vraag stellen of zij soms afval weggooien, dan antwoordt 99% steevast: “neen hoor, afval hoort thuis in de vuilbak”. Wij, als stadsbestuur, vragen ons dan af: wie gooit dan blikjes in onze mooie bermen? Wie gooit dan sigarettenpeuken op de stoep? Wie gooit dan afval uit de wagen? Wie kan niet wachten tot thuis om het afval daar in de vuilbak te gooien?. Soms krijgen we de opmerking: “Ja maar, er staan te weinig vuilbakken”. “Nochtans plaatste de stad in 2018 en 2019 meer dan 30 nieuwe publieke vuilbakken. Goed voor een investering van meer dan 10.000 euro. Ook de komende jaren zullen bijkomende vuilbakken in het straatbeeld verschijnen. Achterover leunen en toekijken is namelijk niet aan de orde”.

De stad Zottegem organiseert op zaterdag 21 maart de grote lenteschoonmaak POETS 2020 en doet een oproep om massaal deel te nemen aan deze actie. De milieudienst bezorgt aan alle deelnemers afvalprikkers, handschoenen en zwerfvuilzakken. Daags ervoor gaan ook al 1.000 lagere schoolkinderen de straat op om zwerfvuil te ruimen. Al het geruimde afval zal tentoongesteld worden op de Markt.

Inschrijven voor de poetsactie kan je door een email te sturen naar milieudienst@zottegem.be.

Sinds 2017 doet de stad jaarlijks een oproep naar meters/peters die op regelmatige basis bereid zijn hun straat zwerfvuilvrij te houden. Schepen Goossens vervolgt: “ondertussen hebben we reeds meer dan 75 meters en peters en maandelijks komen er nog vrijwilligers bij. In Sint-Goriks-Oudenhove hebben 10 poetsers zich verenigd. Zij maken nu onderling afspraken zodat de gehele oppervlakte van hun deelgemeente steeds zwerfvuilvrij wordt gehouden. We doen nu ook een oproep naar de inwoners van andere deelgemeenten om zich te verenigen tegen zwerfvuil. Samen gaan we strijd aan tegen het zwerfvuil!“