Atheneum Geraardsbergen schenkt 1200 gelaatsmaskers aan gezondheidssector


Geraardsbergen. Het atheneum van Geraardsbergen maakt 1200 gelaatsmaskers en schenkt die aan de gezondheidssector. Eerder schonk de school haar strategische stock van mondmaskers en beschermingspakken aan leerlingen die via hun duaal traject aan de slag blijven op de werkplek en aan het ASZ van Geraardsbergen. ‘Zo slaagt de school erin op de maatschappelijke vinger aan de pols te houden.’

De maatschappelijke vinger aan de pols
Het atheneum van Geraardsbergen beschikt al enkele jaren over een lasercutter die onder andere gebruikt wordt in de richtingen elektromechanica, industri ële ICT en STEM-engineering. Door de tijdelijke opschorting van de lessen, een van de maatregels getroffen tegen de verspreiding van het coronavirus, wordt het toestel momenteel niet gebruikt. De directie van het Atheneum zag hier dan ook een kans om de maatschappij een handje toe te steken en startte het apparaat op voor de productie van 1200 gelaatsmaskers.

“Als school hebben wij een nauwe band met de gezondheidssector, aangezien heel wat van onze leerlingen stagelopen in een woon- en zorgcentrum, een kinderdagverblijf, de thuiszorg, enz. We vonden het dus onze plicht om al deze mensen een hart onder de riem te steken en om te helpen waar we kunnen. Eerder al schonken we onze stock van maskers en beschermingspakken aan leerlingen die via hun duaal traject aan de slag blijven op de werkplek en aan het ASZ van Geraardsbergen,” kadert directeur Brecht Persoon.

Productie van 1200 gelaatsmaskers
“We voelden echter dat we meer konden betekenen en werkten daarom een planning uit om onze lasercutter in te schakelen voor de productie van 1200 maskers. Onder leiding van Koen Slagmulder, Yves De Wolf en Chris Teirlinck (technisch verantwoordelijken) startte de zoektocht naar materiaal. We konden uiteindelijk rekenen op platen van Publi-FDM en Exolon Group en ook Derito leverde band die gebruikt wordt voor de aansluiting aan het hoofd, alles via sponsoring. Ten slotte waren heel wat leerkrachten bereid om op vrijwillige basis in kleine groepjes alles te assembleren. We hielden vanzelfsprekend rekening met de regels van social distancing. De nodige veiligheidsvoorzieningen (zoals maskers, handschoenen en handgel) werden ook correct gebruikt door iedereen.”

Na 3 dagen van assembleren kan het atheneum 1200 maskers leveren. Deze worden verdeeld onder het ASZ, de stageplaatsen van de school en de woonzorgcentra die deel uitmaken van Senior Living Group, Armonea, Orelia, Anima Care en Orpea.