Markske zijn muts staat scheef.

Markske in tijden van crisis – hoe scheef staat mijn muts?

Een ironische blik op de actualiteit door de auteur van 't Spelleke van Lierde.

Markske zijn muts staat scheef.Het is te zien hoe mijn muts staat, maar vandaag ben ik goed gemutst. Dat zie je op bijgaande foto. Ze staat een beetje scheef, mijn muts, maar daar hoef ik niet eens een muts voor op te hebben.

Als pas 18-jarige eenvoudige boerenjongen werd ik als soldaat milicien stamnummer 78/54332 verkast naar de Bundes Republik Deutschland. De reden voor mijn overplanting ontging me grotendeels. Ik was lichtjes gewetensbezwaard, maar daar kwam ik thuis niet mee weg. Ik zou een lel rond mijn oren gekregen hebben. Nog steeds trouwens.
Wil je eigen ’troepanekdotes’ voor jezelf houden, amigo. We hebben al genoeg aan corona. Deze doet er wèl een beetje toe.

Gezien mijn rijzige gestalte liep ik op de eerste rij tijdens de drill. Small people have no reasons to live, in het leger. Ik liep bijwijlen stevig uit de pas, met het gekende Hitlerloopje van John Cleese tot gevolg. De opmerkzame drillsergeant had het door: ‘Maroye, le Troisième Reich, c’est fini hein!’ Resultaat: de hele 131ste Companie kreeg in een bui van massahysterie de slappe lach en lag hopeloos verslagen in een collectieve deuk tegen de klinkers van het oefenplein. Indien er van dit gebeuren bewegende beelden zouden gemaakt zijn, dan worden ze vaker heruitgezonden dan pakweg de Pak de poenschow, of een persconferentie van Sophie Wilmès.

Nadien ging ik verhaal halen bij de drillsergeant. Wat was dat nu met dat Derde Rijk? Waarop hij: ‘Maroye, tu te moque de moi, rigoleur?’ Bleek dat mijn aanwezigheid vereist was om het rode gevaar uit het oosten in te dijken. Dus dààrom waren die Duitsers zo lief tegen mij!

Men zegt dat een man in uniform een geweldige seksuele aantrekkingskracht heeft bij vrouwen. Zelf heb ik dat niet ervaren. Er zou evenwel een oorzakelijk verband zijn met de zeer beperkte aanwezigheid van vrouwelijke militairen, toen. Oef, het lag dus niet aan mij!

Verder heb ik g één mentale letsels overgehouden aan mijn tijdelijke verwijdering uit het civiele leven. Als je iets merkt aan mij dien je de oorzaken elders te zoeken. Ik sta paraat voor U. Ik bestrijd zowel het donkerbruine als het dieprode gevaar, evenals het coronavirus. Voor vorst, voor vrijheid en voor recht, voor U en uw gezondheid en voor allen die U welgevallig zijn.

Eens soldaat, altijd soldaat. Op mij kunt gij rekenen!

Lees ook:

https://www.nuus.be/2020/03/29/markske-in-tijden-van-crisis-hangjongeren/

https://www.nuus.be/2020/04/18/markske-in-tijden-van-crisis-eindelijk-radijsjes-zaaien/

https://www.nuus.be/2020/04/28/markske-in-tijden-van-crisis-pee-markie/