Bijzondere wandeling langs oude postkaarten in Elene

Een groep enthousiaste buurtbewoners werkt al een tijd lang aan een groene ontmoetingsplek in het hart van de Zottegemse deelgemeente Elene. Ze verenigden zich in het buurtcomit é Helder Water. Dankzij het project Trek het landschap je dorp in! van de provincie Oost-Vlaanderen en de landschapsarchitecten van Fris in het Landschap hebben hun idee ën meer vorm gekregen. De voorlopige praatplannen willen ze dolgraag bespreken met de buurt maar door de corona-maatregelen is het eerste publieksmoment uitgesteld. Een nieuwe datum volgt maar ligt nog niet vast.

De vrijwilligers van buurtcomit é zitten intussen niet stil. Ze gingen op zoek naar een activiteit waaraan iedereen veilig vanuit de eigen bubbel kan deelnemen. Genieten van een wandeling door ons mooie dorp kan gelukkig nog altijd. Daarom stippelden ze een wandeling van ongeveer 5 kilometer uit langs tal van beschermde monumenten en fotogenieke plekjes. Langs deze route, staan oude postkaarten op groot formaat. Dankzij de prachtige postkaartencollectie van het  Zottegemse Centrum voor Streekgeschiedenis krijgen we een unieke blik op het verleden. De oude prenten tonen hoe het bijzondere drevenlanschap en de pittoreske dorpen van Elene en Leeuwergem er vroeger uitzagen.   Op de route ontdek je ook de toekomstige groen-blauwe ontmoetingsplek in Elene en kan je mee dromen over het eindresultaat. Het buurtcomit é wil de plek volgend jaar ontwikkelen voor jong én oud, mobiel en minder mobiel. Daarom is de gemeentelijke raad voor personen met een beperking nauw betrokken bij de uitwerking . De route, inclusief oude postkaarten, kan je ook digitaal raadplegen, omdat de wandeling van vijf kilometer niet voor iedereen haalbaar is.

De route is beschikbaar via Routeyou

 

De uitgebreide selectie sfeerbeelden vind je op https://www.facebook.com/OntmoetingsplekElene/