Zottegemse BAL MERKLEZ wint Blow to Woodstock! 2020

BAL MERKLEZ is een 11-koppige klezmer- en balkanband, opgericht door Willem Buyse, saxofonist/drummer uit Zottegem.

Samen met enkele vrienden die hij destijds leerde kennen in het Lemmensinstituut had hij al lang een droom om zo een band op te richten, simpelweg omdat die muziek heel aanstekelijk werkt en heel fijn is om te spelen. Klezmer is traditioneel Joodse muziek, heel opzwepend maar soms ook slepend traag en balkan heeft een zwoele zomerse energie.
Willem klopte aan bij Joris Jacobs, fluitist uit Ninove, die al heel wat ervaring in het genre had, en die ook zin had om mee te werken aan het project. Joris maakte het grootste deel van de arrangementen. Uiteindelijk kregen ze een groep bij elkaar in september 2017, een eerste try-out vond plaats in januari 2018 in een caf é te Ninove. In de zomer van 2018 speelde de band enkele dagen op straat tijdens de Gentse Feesten, met spontane dansfeestjes als gevolg. Het bracht de groep echt wel dichter bij elkaar. Ze speelden die zomer ook nog op o.a. Denderend Klein te Geraardsbergen, één van de eerste optredens op een groot podium m ét versterking. In het najaar werden nog wat arrangementen gemaakt door andere bandleden en zo kwam de band in het voorjaar van 2019 naar buiten met enkele try-outs in o.a. Maboel te Zottegem en The Preacher te Geraardsbergen. Daar werd steeds enthousiast gereageerd, het deed de band zeker groeien. In de zomer van 2019 stonden ze op Cogetama Fest, Parasol en Bombelbas Festival te Zottegem, waar een uitbundig feestje werd gebouwd. In 2020 werd vooral gerepeteerd voor nieuwe try-outs in het voorjaar, maar corona gooide jammer genoeg roet in het eten.
Dan komt de info over de Blow to Woodstock-wedstrijd die wegens corona doorging op een alternatieve manier. De band speelde de finale tegen 4 andere bands, door corona niet voor een live publiek, maar voor 8 camera’s, in The Music Dome te Kerkrade. BAL MERKLEZ won de wedstrijd en daardoor mogen zij een feestje gaan bouwen op het prestigieuze Woodstock der Blasmusik te Oostenrijk, van 1 tot 4 juli 2021.
https://www.youtube.com/watch?v=2cwm9_NNTbQ