Verboden om water aan de Dender te onttrekken door blauwalgen


Geraardsbergen. Op de Dender zijn er blauwalgen vastgesteld. Het stadsbestuur besliste daarom een captatieverbod op de Dender uit te vaardigen. Als er weinig of geen stroming op een waterloop of vijver zit, bestaat de kans bij warm weer dat er cyanobacteri ën of blauwalgen beginnen te bloeien. Ze vormen een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag op het water en houden gezondheidsrisico’s in voor mens en dier.

‘Het is verboden om binnen een straal van 100 meter ronde de drijflaag water te pompen uit de Dender in Geraardsbergen voor het besproeien van consumptie- en voedingsgewassen en voor het gebruik als drinkwater voor vee. Eveneens geldt er een verbod op elke vorm van zachte recreatie en mag er in een straal van 100 meter niet gevist worden’, deelt het stadsbestuur mee.

Julien Borremans