Zwalm zet tuinrangers in voor meer natuurvriendelijke tuinen.

Buurtgemeente Brakel doet ook mee - Geraardsbergen springt ook op de trein

Zwalm zet tuinrangers in voor meer natuurvriendelijke tuinen.

 

Zeldzame nachtvlinders, zoemende aardhommels en zingende zwartkopjes… Onze tuinen bevatten meer natuurrijkdom dan dat we op het eerste zicht vermoeden.
Binnenkort zullen tuinrangers ons dit helpen ontdekken. Met vlindernet en vergrootglas gaan deze speciaal opgeleide vrijwilligers op zoek naar verrassend biologisch leven in de achtertuin van Zwalm. Tegelijk krijg je van hen advies op maat voor een nog meer natuurvriendelijke en klimaatrobuuste tuin.
Zwalm is nu op zoek naar kandidaat-tuinrangers. Na een intensieve opleiding worden ze klaargestoomd voor hun eerste “tuinsafari”.

In Zwalm wordt een klein team tuinliefhebbers opgeleid tot tuinrangers. Deze gepassioneerde vrijwilligers nemen je mee op safari in je eigen tuin. Ze tonen je spectaculaire ‘wildlife’ die je nooit eerder zag en vertellen fantastische verhalen over wat er zoal leeft in je tuin. Daarnaast krijg je laagdrempelig advies op maat om je tuin biodiverser en klimaatrobuuster te maken. Een saai gazon omvormen tot een bloemenrijk graslandje dat bruist van het leven en beter bestand is tegen droogte en een veranderend klimaat? Hoe begin je daar nu concreet aan?! De tuinrangers weten raad en geven het juiste advies waarmee je zelf aan de slag kunt. En dat allemaal geheel gratis voor de Zwalmenaar!

 

“Natuurvriendelijke tuinen zijn een echte trend. Bovendien hebben we de afgelopen dagen, weken en maanden meer en meer het belang van groen dichtbij weten waarderen. Vlaanderen bestaat voor ongeveer 9% uit kleine en grote tuinen en perkjes . Voor Zwalm betekent dat meer dan 300 ha. Samen met onze tuinrangers en onze inwoners maken we op die manier van Zwalm één groot natuurgebied, te beginnen in onze eigen tuinen en zetten we zo in op de verhoging van het groenaanbod en op meer biodiversiteit, twee kernpunten uit ons streefplan”   stelt voorZwalm-Groenschepen Francia Neirinck, bevoegd voor o.m. natuur & milieu & klimaat.

Voor dit project is Zwalm op zoek naar “haar” tuinrangers die voor een safarigevoel in de tuinen gaan zorgen.

Ken je dat gevoel van klein geluk als de pimpelmeesjes de weg naar je nestkast gevonden hebben? Word jij ook gewoon blij van het drukke gezoem van de bijen en de hommels? En extra gelukkig met een mooie vlinder in je tuin? Dan ben jij misschien wel de tuinranger die Zwalm zoekt!   Na een korte maar intensieve opleiding ben je klaar voor je eerste tuinsafari. Gewapend met een rugzak vol safarimateriaal en handige infofiches over de aanleg van een bloemenweide of een gemengde haag. Het is natuurlijk erg mooi meegenomen als je al een aantal planten- en diersoorten kan herkennen.

 

 

Maar veel belangrijker is enige ervaring met tuinieren, veel goesting om bij te leren en het nodige enthousiasme om je passie door te geven aan jong en oud. En oh ja, het helpt ook als je een beetje overweg kan met een smartphone en facebook.

Voel je het al kriebelen? Ga dan zeker naar de gratis infoavond op donderdag 17 september om 19u30 in de grote raadzaal van het gemeentehuis van Zwalm (onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen). Om organisatorische redenen wordt gevraagd om jouw deelname te registeren via www.zwalm.be/tuinranger of via milieu@zwalm.be.

Meer informatie over het project vind je alvast ook op https://www.inverde.be/tuinrangers

 

 

NVDR : Zwalm is één van de pilootgemeenten voor dit initiatief dat geleid wordt door Inverde (www.inverde.be).

Inverde is de opleidingstak van  Natuurinvest, het eigen vermogen van  het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid.  Inverde is marktleider in Vlaanderen op het vlak van opleidingen over bos-, groen- en natuurbeheer.

De 10 deelnemende steden en gemeenten zijn Waregem, Sint-Niklaas, Zwalm, Brakel, Geraardsbergen, Leuven, Turnhout, Boom, Kalmthout en Genk.