‘Gebrek aan erkenning van de plaatselijke kunstenaars door het stadsbestuur.’ Schepen Ann Panis reageert.


Geraardsbergen. Dani ël Janssens — kunstenaar uit Geraardsbergen — vraagt meer begrip en erkenning voor zijn kunstwerk. In 2013 schonk hij een monumentaal, keramisch beeldhouwwerk De Gitarist aan de stad Geraardsbergen. Dit kunstwerk kreeg een vaste plaats in de inkomhal van De Spiraal. Dani ël Janssens beklaagt er zich over dat dit kunstwerk niet wordt opgenomen in de erfgoedwandeling in Geraardsbergen, ter gelegenheid van de Open Monumentendag van zondag 13 september. Dani ël Janssens: ‘Ik kan alleen maar vaststellen dat van de goede intenties van het stadsbestuur om voorrang te geven aan de realisaties van plaatselijke kunstenaars tot op heden totaal niets is van terechtgekomen.’ Schepen van o.a. Cultuur en Erfgoed Ann Panis (Open Vld) reageert.

‘Onze cultuur- en erfgoeddienst is momenteel bezig om een erfgoedwandeling én een stadswandeling uit te werken. De erfgoedwandeling waarvan sprake omvat inderdaad enkel onroerend erfgoed, dus gebouwen en openbare monumenten.

Het Jeugdcentrum De Spiraal is echter niet opgenomen in de wandeling, bijgevolg het beeld ook niet. Dit zou meer het onderwerp kunnen uitmaken van een kunstpatrimoniumwandeling waarin de beeldende kunst in de openbare ruimte aan bod kan komen. Maar nu ligt de nadruk dus op de erfgoedwandeling omdat we die willen inwandelen voor de Open Monumentendag. De dienst toerisme heeft onlangs ism De Padstappers 3 wandelingen uitgewerkt opdat onze inwoners én onze toeristen de streek tijdens de   staycation beter zouden leren kennen. Nu komt er daar nog eens een erfgoed- én een stadswandeling bij.

Het is overigens niet zo eenvoudig om een monument te laten klasseren als onroerend erfgoed. Het Heilig Hart, één van onze bekendste standbeelden, is 6 jaar na de aanvraag nog steeds niet geklasseerd. Ook voor de neogotische grafkapellen op het kerkhof is er toen een aanvraag ingediend, maar nog steeds niet goedgekeurd.’

X