Sportzaal De Veldmuis wordt vaccincentrum tegen corona


Geraardsbergen/Ninove. Geraardsbergenaars die zich willen laten vaccineren tegen het coronavirus, zullen daarvoor terechtkunnen in sportzaal De Veldmuis. De eerstelijnszone Dender Zuid, waar naast Geraardsbergen ook Ninove deel vanuit maakt, krijgt zo twee vaccinatiecentra. Naast het centrum in Geraardsbergen komt er ook één in het oude belastingkantoor in Ninove.

De Veldmuis (gelegen in de Felicien Cauwelstraat 39) werd als locatie gekozen voor het vaccinatiecentrum om verschillende redenen, waaronder:

  • Voldoende groot, met extra afzonderlijke ruimtes en de mogelijkheid tot het cre ëren van aparte in-en uitgangen;
  • Makkelijk bereikbaar, zowel met eigen vervoer als met het openbaar vervoer (halte van De Lijn op 100m, NMBS-station op 1km). Er wordt verder onderzocht of aanvullende transportmogelijkheden, zoals bv. shuttlediensten, ingezet kunnen worden;
  • Rolstoeltoegankelijk;
  • Voldoende parking;
  • Sanitaire voorzieningen beschikbaar;
  • Voldoende verluchting.

Voor de sportactiviteiten die normaal gezien doorgaan in De Veldmuis zal tijdelijk een alternatief worden gezocht, en dit voor de hele periode waarin het vaccinatiecentrum er gehuisvest is.

Timing
De Belgische bevolking wordt in verschillende fases gevaccineerd. Wie juist wanneer gevaccineerd wordt, hangt af van leeftijd, eventuele risicogroep of beroep. 65-plussers en risicopati ënten zullen, volgens het faseplan van de Belgische overheid, gevaccineerd kunnen worden vanaf maart 2021. Meer info hierover is hier te vinden: https://www.geraardsbergen.be/coronanieuws.

Binnen de eerstelijnszone Dender Zuid volgen de lokale besturen van Geraardsbergen en Ninove de situatie op de voet zodat de vaccinatiecentra operationeel kunnen zijn vanaf het moment dat deze doelgroepen aan de beurt komen. Iedereen wordt tijdig verwittigd met een datum waarop hij/zij zich kan aandienen bij het vaccinatiecentrum. Voor personen die  zich niet  zelf  naar De Veldmuis  kunnen verplaatsen, zoekt het lokaal bestuur mogelijke  vervoersmiddelen.

“De Veldmuis is een locatie die zich goed leent als vaccinatiecentrum. Niet alleen is de sportzaal meer dan voldoende groot, ze is ook makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en biedt voldoende parking. We zijn blij dat we een vaccinatiecentrum kunnen installeren in zowel Geraardsbergen als Ninove zodat onze burgers niet te ver moeten om zich te laten vaccineren”, zegt burgemeester Guido De Padt.

Burgemeester van Ninove Tania De Jonge: “Het is van belang dat we voor onze inwoners zelf een vaccinatiecentrum inrichten, dit gebeurt in nauw overleg met de eerstelijnszone. We hebben een uitgebreid locatieonderzoek gedaan van zowel stedelijke als private gebouwen en kwamen na analyse tot de conclusie dat het belastinggebouw volledig voldoet aan de voorwaarden om vier volwaardige vaccinatielijnen te voorzien.”