PlantTroost: Een troostplek op de Stedelijke Begraafplaats van Zottegem

Twee organisaties in Zottegem sloegen de handen in elkaar: de sociaal-culturele vrouwenorganisatie FERM en het vrijzinnig humanistisch huisvandeMens.

FERM ontwierp een paneel,  met een gedicht van Jan Ducheyne. Het huisvandeMens ging de plek inhuldigen. PlantTroost is de naam van deze actie en je vindt meerdere van deze plekken in Vlaanderen. De Zottegemse PlantTroost kun je bezoeken op de Stedelijke Begraafplaats. Bij het betreden, meteen rechts, om de hoek.

Waarom een fysieke plek?

Door het coronavirus is het gewone leven ontwricht. Alledaagse dingen konden plots niet meer: naar buiten gaan, afspreken, ongestoord winkelen…

Mensen werden ineens ziek en iedereen moest zich terugtrekken.   We hopen hiermee mensen te stimuleren om te blijven bewegen. Wandel eens tot aan de begraafplaats en snuif er de frisse lucht op.

‘Mensen doen bewegen is ook een functie van rituelen’, zo zegt Timothy, van het huisvandeMens. ‘De mens is een ritueel wezen: een bruiloft, een minuut stilte of een fuif na het laatste examen — we staan er niet bij stil. Toch vormen zulke momenten een richtsnoer voor ons leven’.

Rituelen zijn voor iedereen verschillend. Toch wagen we een poging om er iets gezamenlijks van te maken in Zottegem.

PlantTroost kan een stilteplek zijn, een nieuwsgierigheid, iets verfrissend of iets ver van je bed. Het staat er voor jou, de burger. Jij bepaalt hoe je je er tot richt.

Vandaar dat we in samenspraak met de stad ook kozen voor een neutrale plaats voor elke levensbeschouwing. Iedereen welkom!

 

In januari plant het huisvandeMens de 120(!) bloembollen die FERM heeft voorzien. Ze zullen rond het gedicht groeien, als symbool voor groei en vooruitgang in en uit deze crisis.

Bij deze dus een warme oproep aan alle Zottegemnaren: wandel eens tot aan de Stedelijke Begraafplaats. PlantTroost blijft een hele poos staan.

——-
PlantTroost is een initiatief van FERM. Surf naar  www.samenferm.be

Het huisvandeMens Zottegem is één van de 32 huizen met vrijzinnig humanistische dienstverlening in Vlaanderen en Nederlandstalig Brussel.

Ook in deze regio, in Aalst en Ronse.
Je kan er terecht voor een luisterend oor, vrijzinnige plechtigheden en tal van activiteiten.

We zijn lid van de koepel deMens.nu, die op haar beurt lid is van Humanists International.

Surf naar  www.deMens.nu

X