“Warme oproep aan alle Zottegemse toneelverenigingen” – K.K.V.T. ’t Meibloempje

K.K.V.T. ’t Meibloempje blijft positief en gefocust op de toekomst

Een jaar geleden speelde K.K.V.T. ’t Meibloempje hun productie “Het is van moetens voor Th érèse”.

Andere Zottegemse toneelverenigingen zagen hun voorstellingen jammer genoeg geannuleerd want vanaf 11 maart 2020 was er officieel sprake van de coronapandemie. “Toen het doek viel over de slotvoorstelling op zondag 1 maart 2020 én het laatste applaus weerklonk, kon ik mij niet voorstellen dat er een jaar later geen amateurtoneel gespeeld zou worden”, vertelt Sven Mornie, voorzitter van K.K.V.T. ’t Meibloempje.

Toen er eind oktober 2020 nieuwe maatregelen genomen werden voor de cultuursector, waar het amateurtoneel ook onder valt, werd het al snel duidelijk dat het onmogelijk was voor K.K.V.T. ’t Meibloempje om een nieuwe productie in februari 2021 te organiseren. Alle fysieke activiteiten (repetities) en publieksevenementen (voorstellingen) werden voor onbepaalde tijd verboden. Met pijn in het toneelhart werd het snel duidelijk en hakte het bestuur van K.K.V.T. ’t Meibloempje de knoop door: geen productie in februari 2021.

Maar het was wennen de voorbije weken en maanden: geen repetitieavonden, geen toneelbrochure van buiten naar binnen en van binnen naar buiten leren, geen decor ontwerpen en bouwen, geen slappe lach op het podium, geen reservaties noteren, geen generale week, geen publiek, … maar K.K.V.T. ’t Meibloempje blijft positief en gefocust op de toekomst. “We willen het jaar 2021 niet laten voorbijgaan zonder toneel”, zegt Sven Mornie. “Onze toneelvereniging is gericht op het moment dat er weer gespeeld mag worden”, gaat Sven Mornie verder. Daarom deze warme oproep aan alle Zottegemse toneelverenigingen om samen na te denken over het toneeljaar 2021 én wat de mogelijkheden kunnen zijn in het Zottegemse toneellandschap als versoepelingen aan de orde zijn én publieke evenementen terug worden toegelaten. Het Zottegemse amateurtoneel is immers een sociaal bindmiddel voor jong én oud en die verbintenis hebben we nu meer dan nodig. Een breed gedragen initiatief in de toekomst is van essentieel belang.

(Foto: Els De Roeck, portretfotografie, “Van Zottegem”)