Vijf jaar geleden verdween volkscafé De Klokke in Balegem

Het aantal cafés is in vrije val

Op Pasen 2016 werden in de bruine kroeg De Klokke in Balegem de laatste pintjes getapt door Lucie De Rouck en Dirk Brissinck. Voor ‘De Klokke’ vonden Lucie en Dirk geen overnemer. Het zat er aan te komen, met De Klokke verdween  een vertrouwde naam uit het Balegemse cafélandschap. Na 32 jaar zetten Lucie en Dirk een punt achter De Klokke, de bekende bruine kroeg naast de kerk. Het gemis is nog altijd groot bij de vele stamgasten, de muziekliefhebbers. 22 jaar lang kon men er bijna elke maand op een zondagavond genieten van een heus muziekfestijn. Wat missen ze hun stamcafé, de cafétoog, hun muziektempel, het sociaal contact.  De eigenaar had vlug andere plannen met De Klokke. Na de sloop verscheen een heus appartementsblok.  (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)
Precies 250 bands kwamen in De Klokke optreden. Ook een sliert stand –up comedians en schrijvers waren te gast in café De Klokke. Sinds hun start in 1984 zagen Lucie en Dirk het café openbloeien. Café De Klokke werd de verzamelplaats voor de meest uiteenlopende klanten. Lucie en Dirk hielden van het sociaal contact en hadden de liefde voor de job gemeen. De Klokke, naast de kerk in Balegem, was een volkscafé
voor en door de mensen, het familiale overheerste. De momenten in ‘De Klokke’ waren voor die stamgasten zo dierbaar. De Klokke werd hun nodige vluchtplaats, een bruine kroeg om te ontspannen.
Er vloeide in het vermaledijde coronajaar veel inkt over de horeca, men vreest dat er dit jaar ook tal van cafés en restaurants de deuren gaan (moeten) sluiten. Maar ook voor corona verdwenen er bijna jaarlijks honderden cafés in ons land en was er al een nieuwe trend te zien. Hoe komt dat? Het aantal cafés is in vrije val. Zoveel is duidelijk.
Alcoholcontroles, hoge taksen, huur,…het caféleven is gewoon verminderd. Vroeger stonden de cafés vol, er was veel gezelligheid aan de toog. Is het te duur geworden om op café te gaan?. Hebben mensen zoveel
andere dingen te doen! Veel cafés redden het niet meer met pintjes alleen (uitgezonderd de populaire volkscafés). Het is bijna een must om eten te serveren. Maar dan moet er zwaar geïnvesteerd worden. Er is dan ook de witte kassa, personeel, controles, En…is iedereen nog bereid om dagenlang 18 u te werken? Het nachtwerk, het weegt op den duur door.
De cafébeleving is ook totaal aan het veranderen. Vroeger kon men het zotteke uithangen, door de bobcampagnes durft niemand nog dronken vertrekken. Vroeger pintjes, pintjes, pintjes. De nieuwe trend: streek- en speciale bieren komen meer en meer in. Er is ook het nieuwe fenomeen: de mancave. Men hokt samen in een zolder, een garage, tuinhuis,…Zeg maar een eigen kroegje. Vroeger gingen de senioren vanaf 10 u à 11 u al een pintje drinken in hun stamcafé. Nu worden ze voor hun gezondheid gesensibiliseerd om te fietsen, wandelen, tuinieren,…
Medewerkers van het jaarlijkse  etentje ‘Live in de klokke’
de plaatselijke dartsploeg                                                   Dirk ging traditioneel tijdens de pauze rond met de mand

 

Ook in onze fusiegemeente zijn cafés in vrije val. Vorige eeuw telde de deelgemeente Oosterzele 85 cafés, één café voor ongeveer 40 inwoners. Anno 2021 telt deelgemeente Oosterzele nog 3 cafés (café Central, Tower Pub, ‘t Molenhof), Moortsele: 2 (Plankierke, Zappa), Balegem: 6 cafés/ koffiehuis (De Steenput, Ganzenhof, De Kring, Molendam, Joosti IJs, ‘t Koffiehuis Stokerij Van Damme), Scheldewindeke 2 (Salamander, cultuurcafé De Kluize). De fusiegemeente heeft 13 eetgelegenheden: Frituur Marie-Jeanne, ‘t Neerhof, Onder Den Toren, Pitta Berkan, De Frietketel, Taverne Evora, De Vlasblomme, Atfoods, De Soetekoeke, ‘t Parksken, Frituur Quicks & Dips, frituur De Parking, ‘t Hof van Oranje. Laat corona sporen na? Een paar zaken zoeken een overnemer.   Reporter 17

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

X