Vijf jaar geleden verdween volkscaf é De Klokke in Balegem

Het aantal caf és is in vrije val

Op Pasen 2016 werden in de bruine kroeg De Klokke in Balegem de laatste pintjes getapt door Lucie De Rouck en Dirk Brissinck. Voor ‘De Klokke’ vonden Lucie en Dirk geen overnemer. Het zat er aan te komen, met De Klokke verdween   een vertrouwde naam uit het Balegemse caf élandschap. Na 32 jaar zetten Lucie en Dirk een punt achter De Klokke, de bekende bruine kroeg naast de kerk. Het gemis is nog altijd groot bij de vele stamgasten, de muziekliefhebbers. 22 jaar lang kon men er bijna elke maand op een zondagavond genieten van een heus muziekfestijn. Wat missen ze hun stamcaf é, de caf étoog, hun muziektempel, het sociaal contact.   De eigenaar had vlug andere plannen met De Klokke. Na de sloop verscheen een heus appartementsblok.   (Reporter 17, foto’s Danny De Lobelle)
Precies 250 bands kwamen in De Klokke optreden. Ook een sliert stand —up comedians en schrijvers waren te gast in caf é De Klokke. Sinds hun start in 1984 zagen Lucie en Dirk het caf é openbloeien. Caf é De Klokke werd de verzamelplaats voor de meest uiteenlopende klanten. Lucie en Dirk hielden van het sociaal contact en hadden de liefde voor de job gemeen. De Klokke, naast de kerk in Balegem, was een volkscaf é
voor en door de mensen, het familiale overheerste. De momenten in ‘De Klokke’ waren voor die stamgasten zo dierbaar. De Klokke werd hun nodige vluchtplaats, een bruine kroeg om te ontspannen.
Er vloeide in het vermaledijde coronajaar veel inkt over de horeca, men vreest dat er dit jaar ook tal van caf és en restaurants de deuren gaan (moeten) sluiten. Maar ook voor corona verdwenen er bijna jaarlijks honderden caf és in ons land en was er al een nieuwe trend te zien. Hoe komt dat? Het aantal caf és is in vrije val. Zoveel is duidelijk.
Alcoholcontroles, hoge taksen, huur,…het caf éleven is gewoon verminderd. Vroeger stonden de caf és vol, er was veel gezelligheid aan de toog. Is het te duur geworden om op caf é te gaan?. Hebben mensen zoveel
andere dingen te doen! Veel caf és redden het niet meer met pintjes alleen (uitgezonderd de populaire volkscaf és). Het is bijna een must om eten te serveren. Maar dan moet er zwaar geïnvesteerd worden. Er is dan ook de witte kassa, personeel, controles, En…is iedereen nog bereid om dagenlang 18 u te werken? Het nachtwerk, het weegt op den duur door.
De caf ébeleving is ook totaal aan het veranderen. Vroeger kon men het zotteke uithangen, door de bobcampagnes durft niemand nog dronken vertrekken. Vroeger pintjes, pintjes, pintjes. De nieuwe trend: streek- en speciale bieren komen meer en meer in. Er is ook het nieuwe fenomeen: de mancave. Men hokt samen in een zolder, een garage, tuinhuis,…Zeg maar een eigen kroegje. Vroeger gingen de senioren vanaf 10 u à 11 u al een pintje drinken in hun stamcaf é. Nu worden ze voor hun gezondheid  gesensibiliseerd om te fietsen, wandelen, tuinieren,…
Medewerkers van het jaarlijkse   etentje ‘Live in de klokke’
de plaatselijke dartsploeg                                                    Dirk ging traditioneel tijdens de pauze rond met de mand

 

Ook in onze fusiegemeente zijn caf és in vrije val. Vorige eeuw telde de deelgemeente Oosterzele 85 caf és, één caf é voor ongeveer 40 inwoners. Anno 2021 telt deelgemeente Oosterzele nog 3 caf és (caf é Central, Tower Pub, ‘t Molenhof), Moortsele: 2 (Plankierke, Zappa), Balegem: 6 caf és/ koffiehuis (De Steenput, Ganzenhof, De Kring, Molendam, Joosti IJs, ‘t Koffiehuis Stokerij Van Damme), Scheldewindeke 2 (Salamander, cultuurcaf é De Kluize). De fusiegemeente heeft 13 eetgelegenheden: Frituur Marie-Jeanne, ‘t Neerhof, Onder Den Toren, Pitta Berkan, De Frietketel, Taverne Evora, De Vlasblomme, Atfoods, De Soetekoeke, ‘t Parksken, Frituur Quicks & Dips, frituur De Parking, ‘t Hof van Oranje. Laat corona sporen na? Een paar zaken zoeken een overnemer.     Reporter 17