Wolven wel welkom in d’Hoppe voor gemeente en toeristische sector

D'Hoppe lijkt pro wolvenpark te zijn  - nieuwe toeristische perspectieven

Een nieuw toeristisch project zou binnenkort het daglicht kunnen zien op de plaats van de zandbak van de Berg van Rodes in het hart van de bossen van La Houppe in Flobecq. Een lokale investeerder is van plan om een dierenpark met wolven te ontwikkelen. Zes comfortabele hutten zouden gasten in staat stellen om in de omgeving van   de dieren te slapen.

De Rhodesberg  of  Modderode  (Frans:  Mont de Rhodes  of  Mont de Rode  ) is een getuigenheuvel  gelegen ten oosten van het gehucht D’Hoppe op de grens van Opbrakel en Vloesberg en biedt een weids uitzicht over de  Pays des Collines in de provincie Henegouwen. Het gebied was vroeger gekend voor zijn zavelontginning. De berg werd er grotendeels afgegraven door deze bezigheid.

Dit schreven we eind maart   in een artikel. Enkele dagen later   was er   gemeenteraad in Brakel en werd er door de gemeente een   bezwaarschrift ingediend.   Het   bezwaarschrift werd ingediend   bij een gespecialiseerd Waals advocatenbureau.   Er werd immers massaal aan Vlaamse kant een oproep gedaan om bezwaarschriften in te dienen tot het einde van het openbaar onderzoek.   De voornaamste bezwaren voor Brakel zijn overlast en het natuurbeheer.

In Herzele reageerde Climaxi op het wolvenpark.

In hun communicatie  lezen we: “Tot vorig jaar een nieuw plan uitlekte. Tony Fort  wil de zavelgroeven ombouwen tot een soort van klein  Pairi Daiza, met als eerste project het organiseren van wolventoerisme: in een zestal chalets zullen mensen kunnen komen overnachten met een aantal wolven opgesloten in kooien aan hun voeten. De inwoners van D’Hoppe keken even raar op, maar zagen er weinig graten in. Een paar wolfjes en een paar toeristen, tja, je moet al dierenrechtenverdediger zijn voor je je afvraagt of dat wel zinvol is.

Ondertussen is het   openbaar onderzoek afgelopen in Flobecq. Die laat wel wat anders zien: Climaxi kon de hand leggen op een kaart waar duidelijk op staat dat dit project de eerste fase is van een groter plan waarbij te midden van de beschermde Natura 2000 zone in de streek en dierenpark ingeplant wordt met 22 chalets, waterpartijen, vogelweides, spelzones, een kiosk en parkeergelegenheid voor 410 wagens. In plaats van een duurzaam kleinschalig toeristisch initiatief wordt hier een megacomplex ingeplant. Het Brakelbos, Pottelbergbos en D’hoppebos zijn erkend als Europese Natura 2000 zone. De aanwezigheid van boshyacinten, salamanders en beschermde soorten als rivierdonderpad en beekprik waren destijds voldoende om Europa in gang te zetten tegen de verdere uitbating van het stort en de zavelputten. Op het plan wordt een mogelijke uitbreiding voorzien van 26 hectare die de toegankelijkheid van de bossen ongedaan maakt. Ook in het verleden dreigden de uitbaters met het afsluiten van dat deel van de bossengordel dat ze zelf in eigendom hebben.

Voor Climaxi is het duidelijk dat D’Hoppe behoefte heeft aan een lokale toeristische ontwikkeling voor wandelaars, sporters en fietsers. Die mag evenwel de lokale draagkracht niet overstijgen. Een plan als dit maakt D’Hoppe kapot in plaats van het te ontwikkelen.”

D’Hoppe lijkt pro een wolvenpark te zijn  

We legden ons oor te luister bij Greta Beyl die een horecazaak uitbaat in D’Hoppe.

Greta Beyl: ” De meeste horecazaken zijn hier voor het wolvenverblijf. Het zou een stimulans zijn voor de lokale horeca. Men durft daar openbaar niet voor uitkomen uit schrik van….. Er komen hier heel wat klanten uit Vlaanderen.   De Modderode ligt er verlaten bij. Waarom er geen toegankelijk gebied van maken. Is zavelontginning misschien een betere optie. Het gebied van de blauwkousjes naar Brakelbos blijft   toegankelijk. Ik ben enige tijd terug naar Han- sur-Lesse geweest. Daar kunnen dieren wel vrij rond lopen in een park en is ook kleinschalig verblijfstoerisme mogelijk. Ik heb de indruk dat we het in deze streek moeten hebben   van de vetes ( familiekwesties – vete tegen Fort vroegere feiten). Men heeft het van overlast. Als je naar D’Hoppe komt in het weekend tel dan eens de wagens. Die voorziene parking gaat nu het verschil niet maken. De meeste tegenkantingen in d’Hoppe komen van Vlamingen die hier woonachtig zijn. In Ellezelles hoor ik niks anders dan positieve geluiden.”   Of hoe deze wolvenzaak een communautaire zaak dreigt te worden.   Roodkapje kan voorlopig nog vrij rondlopen in de bossen van d’Hoppe.

Wordt ongetwijfeld vervolgd