Gemeente Herzele organiseerde fietsdag 2021

Op 10 en 11 juni ging de 4de editie van de Fietsdag door, een organisatie van de sportdienst van lokaal bestuur Herzele. Tijdens deze 2 dagen kwamen alle 6de leerjaren van de Herzeelse scholen naar Sportpark de Steenoven om er een fietsexamen af te leggen en bij te leren over de dode hoek.

“Als sportdienst willen we graag het belang van verkeersvaardigheid van leerlingen benadrukken,” legt Benjamin Rogiers, schepen van Sport en Onderwijs uit. “Hoe vaardiger de leerlingen zijn op de fiets, des te veiliger kunnen ze zich in het verkeer begeven en hoe meer er uiteindelijk zal gefietst worden. Veilig leren deelnemen aan het verkeer is echter geen sinecure” vult Benjamin nog aan. “Ook met het oog op volgende jaren, wanneer deze leerlingen in het middelbaar zelfstandig naar school fietsen, moeten ze op een veilige manier kunnen deelnemen aan het verkeer.”

De leerlingen kregen een filmpje te zien en beantwoordden vragen over de dode hoek.  Voor de coronacrisis werd deze theoretische les in de Steenoven zelf gegeven, maar dit jaar moesten de leerkrachten dit zelf op voorhand in de klas geven.

“De leerlingen startten hun fietsdag met een behendigheidsparcours, onder begeleiding van de Vlaamse wielerschool. Vervolgens legden ze hun fietsexamen af op de openbare weg” geeft sportmonitor Barbara Cousy mee. “Hierbij werden ze onderweg beoordeeld door vrijwilligers, die ook zorgden dat alles veilig verliep.”

“Voor het laatste onderdeel van de fietsdag konden we dit jaar rekenen op Rijschool De Vlaamse Ardennen en de firma Habo uit Herzele om een grote vrachtwagen ter beschikking te stellen” zegt Barbara Cousy.
De leerlingen mochten plaats nemen in de cabine en konden zelf ervaren wat een chauffeur wel en niet kan zien. Bijkomend kregen de leerlingen ook uitgebreide uitleg over de zaken waar je als zwakke weggebruiker op moet letten in het verkeer in het algemeen en in nabijheid van een vrachtwagen in het bijzonder.