Gewezen leerkracht Marcel Van Bever (1941-2021) overleden


Schendelbeke. Gewezen leerkracht Marcel Van Bever is zaterdag overleden. Marcel werd op 15 november 1941 te Zottegem geboren en is zaterdag 24 juli 2021 thuis in familiekring te Schendelbeke overleden. Heel wat mensen onder ons zullen hem vast en zeker herinneren als leraar Latijn en Grieks aan het Sint-Catharinacollege te Geraardsbergen. Marcel Van Bever was tevens voorzitter van de kerkfabriek Sint-Amanduskerk, te Schendelbeke. Marcel keek uit naar zijn tachtigste verjaardag en naar de viering van zijn gouden huwelijksjubileum. Zijn plannen werden jammerlijk doorkruist. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter.

‘Marcel Van Bever groeide op in Velzeke-Ruddershove en volgde klassieke humaniora in het Sint-Catharinacollege. Zijn klasgenoten waren o.m. de primus Clement Schuttijser, de latere dokters Daniël Caron en Gaston De Naeyer, Paul Van den Berghe, Georges Van der Perre en de latere leraren Marcel Van Snick en Maurice Vernaillen. Hij studeerde klassieke filologie aan de Gentse Universiteit en werd, kort nadat hij er zijn diploma haalde, leraar in het college waar hij werd gevormd. Hij doceerde hoofdzakelijk Grieks en Latijn. Hij was gehuwd met mevrouw Lieve Schotte’, aldus Albert Schrever.

Marcel Van Bever was erg geliefd en laat als leerkracht heel veel goede herinneringen na. Een getuigenis: ‘Het doet pijn te vernemen dat Marcel overleden is. Zowel mijn man als ik hebben Latijn en ik ook Grieks gevolgd bij hem. Marcel was een joviale, eenvoudige man die met enthousiasme zijn lessen gaf en ook zeer hartelijk was. Je voelde je thuis bij hem. Ik dacht terug aan die tijd in het College, hoe kneedbaar een adolescent is, hoe belangrijk een leerkracht kan zijn. Een klassieke taal leren zoals het Grieks heeft me heel hard gemarkeerd, mijn idealisme bepaald en deuren geopend.’ Een andere oud-leerling schrijft: ‘Ik herinner hem mij als een aangename leraar, met jeugdig en glimlachend enthousiasme.’

‘Je botst op het noodlot, het “fatum” dat je in de lessen Latijn zo vaak met je studenten hebt besproken. Je hebt in je leven heel veel rapporten geschreven en altijd heel mild geoordeeld over anderen, maar nu kreeg je een rapport over jezelf en dat was hard en meedogenloos, maar je hebt het waardig aanvaard, zonder opstandigheid of zelfbeklag. Dat kon je alleen maar dankzij je positieve ingesteldheid, die zich je leven lang heeft geuit in je hulpvaardigheid, je onverdroten inzet voor je medemens en de kerkfabriek en vooral je innige verknochtheid aan je echtgenote, je kinderen, je kleinkinderen en je familie, vrienden en buren’, staat op zijn rouwbericht te lezen.

Marcel Van Bever was tevens voorzitter van de kerkfabriek Sint-Amanduskerk, te Schendelbeke.Marcel keek uit naar zijn tachtigste verjaardag en naar de viering van zijn gouden huwelijksjubileum. Zijn plannen werden jammerlijk doorkruist. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter. Wie Marcel een laatste groet wenst te brengen, kan dat doen in het funerarium Van den Driessche, Astridlaan 77 te Geraardsbergen op donderdag 29 juli en vrijdag 30 juli 2021 van 18 tot 19 uur.

Julien Borremans