Thomas Pidcock is de nieuwe Olympische kampioen mountainbike. Mathieu van der Poel maakt een zware val en geeft op.

Niet Mathieu van der Poel, maar de Brit Thomas Pidcock is de nieuwe Olympische kampioen in het mountainbiken. De Nederlandse alleskunner kwam met één doel naar Tokio en dat was Olympisch kampioen worden, maar zijn droom spatte uit elkaar na een zware valpartij. Van der Poel viel zwaar nadat hij bij een sprong vanaf een hoge rots de controle over zijn fiets kwijt was. Tijdens de trainingen lag hier nog een houten brugje, maar tijdens de wedstrijd werd deze houten hulp weggenomen. Van der Poel had dit blijkbaar niet vernomen en crashte hard, moest even bekomen en vervolgde toch nog zijn wedstrijd. Later moest hij echter door teveel pijn de wedstrijd staken. Vooraan volgde Pidcock netjes in het spoor van twee Zwitsers om halfweg koers zelf de kop te nemen. Beetje bij beetje nam de Brit afstand van eerste achtervolger Fluckiger. Pidcock die eerder al de Brabantse Pijl won tegen Wout Van Aert en al tal van knalprestaties had laten zien, brak zes weken geleden nog zijn sleutelbeen. Maar dit belette hem niet om vandaag op indrukwekkende wijze naar de Olympische titel te rijden. Pidcock won uiteindelijk voor de Zwitser Fluckiger en de Spanjaard Valero Serrano.

Onze landgenoot Jens Schuermans werd uiteindelijk achttiende nadat ook hij aan de rotsensectie een zware val had gemaakt. Jens was wel ontgoocheld want op de momenten dat hij moest opschuiven liep er altijd wel iets mis. “Net na de start haakte ik al in elkaar met een Spanjaard en even later kon ik op een smallere strook niet voorbij. Daarna maakte ik dan zelf ook nog enkele kleine foutjes” aldus Jens. Meer zat er voor de Belg niet. Landskouternaar Koen Beeckman kon het allemaal van dichtbij volgen en zag een indrukwekkende Pidcock op een zwaar maar zeer mooi parcours.

Foto’s BK.