Open VLD Zottegem pleit voor democratisch golfen op festivalweide achter Bevegemse Vijvers

Oppositiepartij Open VLD Zottegem pleit voor ‘democratisch golfen’ op de festivalweide op de sportsite Bevegemse Vijvers.

“De golfsport heeft, net als het veldhockey, de voorbije jaren haar betreurenswaardige status van rijkemensensport van zich af kunnen schudden en vindt geleidelijk aan toegang tot het grote publiek”, zeggen Open VLD raadslid Jan De Maesschalck en voorzitter Geert De Clercq (zie foto). “Open VLD-gemeenteraadslid Jan De Maesschalck is blij met die evolutie, want hij vindt golf een ideale sport voor het grote publiek: een combinatie van concentratie en rust met fysieke beweging, want zowel het slaan als de fikse wandeling (18 holes spelen komt neer op ca. 6 km flink stappen) dragen bij tot de algemene conditie. Bovendien is golf helemaal niet meer zo duur als vroeger. Een degelijke basisuitrusting hoeft niet meer te kosten dan 1 à 2 tankbeurten met de wagen, en gevorderde golfers bieden hun starterskits met plezier tweedehands aan.”

“Helaas moet de Zottegemse golfer elke keer hij of zij een balletje wil slaan eerst een flink stuk met de wagen; de dichtste golfterreinen bevinden zich in Oudenaarde, Aalst en Edingen, telkens toch al gauw een goed half uur rijden – enkele reis! En dat is geen probleem als je effectief 18 holes wil gaan spelen en daar ruim een halve dag voor uittrekt, vindt Jan De Maesschalck. Maar elke golfer, en zeker een beginnend speler, heeft vooral nood aan een plek om op regelmatige basis eens, al was het maar een uurtje, te kunnen oefenen. En dan vormt die afstand wel al gauw een belemmering. Open VLD hoopt een oplossing voor de Zottegemse golfers (“Die zijn trouwens al erg talrijk, en dat aantal kan alleen maar toenemen als de sport hier makkelijker toegankelijk zou zijn en legde het voorstel op de gemeenteraad van september voor.”

“De festivalweide achter de Bevegemse Vijvers is voor (beginnende) golfers immers perfect geschikt als ‘practice’ of oefenweide. Op zo een practice wordt niet echt gegolfd, maar enkel aan de slag gewerkt. Spelers nemen een mandje balletjes, stellen zich op een van de vrije oefenmatten naast mekaar op, en slaan hun balletjes de weide in. De festivalweide leent zich, zowel qua grootte als qua ligging, hier perfect toe. Ook de investeringen zijn zeer beperkt: de noodzakelijke veiligheidsnetten rondom het terrein kunnen eventueel aan de reeds bestaande verlichtingspalen worden bevestigd, en de oefenmatten zijn niet meer dan vierkante stukken kunstgras uit een doe-het-zelfzaak met een stukje tuinslang erdoor dat als tee om de golfbal op te leggen fungeert. Uiteraard wil Open VLD de huidige gebruikers van de festivalweide hun vaste stek niet afnemen, maar de weide ligt er (cijfers van vóór Corona) zowat 300 dagen per jaar ongebruikt bij, en golfers uit Zottegem zouden maar wat blij zijn als zij op die dagen, in de zomer maar ook op de minder gure winterdagen, in hun eigen stad terecht zouden kunnen om na het werk of zelfs tijdens de lunchpauze een balletje te slaan.”

“Ook wandelaars of terreinfietsers die de festivalweide moeten oversteken om de connectie tussen de Bevegemse Vijvers en Grotenberge of Godveerdegem te maken hoeven natuurlijk niet te vrezen: een omwegje van een goeie 200 meter volstaat om veilig de oefenweide over te steken. Open VLD is ervan overtuigd dat een dergelijk initiatief, gedragen door de stad en/of in een publiek/private samenwerking, een grote meerwaarde zou bieden, niet alleen voor de vele Zottegemse golfers, maar ook en misschien vooral voor de nog veel grotere groep mensen die deze fijne sport eigenlijk graag eens zouden ontdekken, maar voor wie de drempel tot nu toe, omwille van de kost of de afstand, of allicht beiden, te groot is gebleken. Jan De Maesschalck droomt natuurlijk stiekem al van meer: een putting green (om de laatste slagen tot de hole te oefenen) tussen de festivalweide (de oefenweide, dus) en het zwembad is eveneens perfect mogelijk, maar vereist iets meer investeringen en engagement. En waarom zou men, op termijn, in Zottegem niet kunnen wat men in Aalst wel kan: een klein maar vooral erg toegankelijk volwaardig golfterrein? Kort samengevat: een oefenweide in Zottegem is een volstrekt logische en zeer welkome toevoeging aan de op stapel staande projecten rondom het sport- en recreatiegebied Bevegemse Vijvers. De schepen van sport was alleszins enthousiast over het voorstel van de Open VLD-fractie. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd … .”