houten erfgoed (foto groen Merelbeke)

Bescherm de Vrijheidsboom van Munte!

Stop de kap!

houten erfgoed (foto groen Merelbeke)

De Vrijheidsboom in Munte, een eeuwenoude linde, dreigt gekapt te worden. Dat meldt Merelbekenaar en Groen provincieraadslid Hans Mestdagh. Begin volgende week reeds zouden de kapwerken aanvatten. Hans Mestdagh: “Een alerte burger contacteerde mij met heel concrete informatie. Uit die eerste info blijkt dat de gemeente zondermeer toestemming gaf om deze waardevolle boom te kappen. Onbegrijpelijk! Deze boom staat op de officiële Vlaamse lijst van Onroerend Erfgoed”!

Groen Merelbeke startte daarom ogenblikkelijk een petitie. Groen roept het gemeentebestuur daarbij op om deze kap alsnog tegen te houden.

De Vrijheidsboom, met een stamomtrek van 3,5 meter is een symbool in Munte en een verwijzing naar de 19e-eeuwse situatie. De gemeente heeft weliswaar een lijst van houtig erfgoed, opgesteld door vrijwilligers, maar in het verleden sneuvelden al meermaals bomen die erop vermeld staan. Dat er nu ook officieel, Vlaams houtig erfgoed dreigt verloren te gaan is tekenend voor het lokale beleid dat te weinig inzet op de bescherming ervan. “Er bestaan lijsten met houtig erfgoed, lokaal en op Vlaams niveau, maar het gemeentebestuur van Merelbeke koppelt daar geen beleidsdaden aan”, aldus nog Hans Mestdagh.

Petitie:

https://secure.avaaz.org/community_petitions/en/groen_merelbeke_bescherm_de_vrijheidsboom_in_munte/

X