© Illustratieve afbeelding

Anny Bert: Ik kreeg de afrekening van mijn energiefactuur. Jij ook ?

Ik kreeg de afrekening van mijn energiefactuur. Jij ook ?

Vorige week viel ze in de bus. Het is nu 10 dagen later en ik ben op Google nog steeds op zoek bij “MIDDELEN TEGEN ZURE OPRISPINGEN”. Ik was online ook al informatie gaan inwinnen, niet bij de Zottegemse maffia, over vuurwapens maar ik vond niets dat genoeg kogels kon bevatten om een ganse regering neer te leggen.

En weer ben ik op zoek gegaan, dit keer naar iets vreedzamers, naar iets dat ene AB uit Z in oktober 2018 al schreef. Vergeten, oktober 2018 ? Dat was toen dat men ons de daver op het lichtgelovige lijf joeg met doemscenario’s en SF-gegevens rond een nijpend tekort aan stroom, een dreiging die zo dichtbij lag. Het was zelfs al 5 voor 12, meer nog : 1 voor 12 !

Tante Kaat was nog aan het experimenteren hoe men spermavlekken uit Crocs kan verwijderen en of men geconstipeerde cavia’s kan helpen met een gesuikerde dadel, mét pit. Maar AB uit Z schotelde de lezers van NUUS al een heel ruim keuzemenu voor om stroom te besparen en zelfs helemaal te vervangen.

Ze verontschuldigde zich bij al die Zottegemse kunstenaars dat ze hun doeken en beelden en miniatuurtjes en ficfac naar de Kringwinkel heeft moeten brengen om plaats te maken voor haar Leuvense stoof, haar weefgetouw, haar oude Singernaaimachine met smeedijzeren trapper, haar assortiment quinquets, in haar dialect klonk dat als kinkees, om ’s avonds heelhuids boven en beneden en buiten te geraken met zulke olielamp, in een walm van petroleum. Ze had iemand speciaal vanuit Bokrijk laten overkomen om haar woning helemaal voor te bereiden op het ogenblik dat het Afschakelingsplan  geactiveerd werd. Omdat hij toch met een hybride vrachtwagen komt, zo schreef ze toen, hij rijdt namelijk op waterstof en turf, heb ik hem gevraagd enkele praktische spullen mee te brengen : een koffiemolen, een muurmodel in Delfts porselein met een zwengel, een wasbord met tobbe, een His Master’s Voice grammofoon, zelf noemde ze dat een spreekmachine hoewel ze voor het spreken zelf wel zou zorgen. Platen had ze nog genoeg : Luis Mariano, Bing Crosby, Rina Ketty en natuurlijk de unieke Tino Rossi.

Wat de Bokrijkerd zeker moest meebrengen uit het verre Limburg, was een vleeskastje want van de koelkast zou ze een tehuis maken voor de nieuwkomers in onze voeding : krekels, sprinkhanen, meelwormen.

Op haar lijstje prijken ook de gietijzeren strijkbouten en voor het dagelijks gebruik de po, in wit porselein en al dan niet beschilderd met een pisbloem waarop een strontvlieg uitrust of het wit gelakte model met blauw randje. De laatste staat nu nog op haar tuintafeltje met erica, de plant en niet het buurmeisje, schrijft ze nog.

De meeste aandacht besteedt ze echter aan praktische wenken en tips. Die zijn, binnenkort 4 jaar later, weer best bruikbaar maar dit keer om onze energiefactuur wat draaglijker te maken en de ritten naar de apotheker te beperken.

–       Ga in de winter slapen voor het donker wordt

–       Hou de schoenen aan in bed

–       Ga met het ganse gezin in 1 bed liggen

–       Eet meer ui, spruiten, savooi : menselijke uitlaatgassen warmen het directe milieu op

–       Maak een ommetje en ga je elektrische wagen gratis opladen in Brakel

–       Sla weer aan het breien van warm ondergoed met wol die je spinnewiel voortbrengt. Gebruik reuzel tegen het jeuken

–       Zorg voor goeie buren. Heb je ze niet, maak ze

–       Kies voor afspraken en samenwerking : ga jouw rode kool bv. op de Leuvense stoof zetten bij de buurvrouw naast haar konijn en de bouillon van je overbuur.

–       Spreek als weduwe af met je buurman-vrijgezel om samen het zaterdagbad te nemen. Een gouden tip : laat hem aan de kant van het afsluitdopje zitten ! Met jodelen zou hij te veel energie verbruiken…

–       Verdeel je strijkwerk. Zo kan je het best van het ene manshemd de kraag strijken, van het andere enkel mouwen of voorpanden.

–       Huur samen met de buren een sociaal appartementje. Strooi zagemeel in de woonkamer en maak er een bolbaan van. Draag wel een helm : het hoofd van je buur is in het duister niet verzekerd tegen zulke projectielen.

–       Strooi zand in je slaapkamer voor petanque. Zonder stroom horen je onderburen toch niets.

–       Zet je zonnebank buiten…als er zon is tenminste

–       Scheer je als man met borstel en veel schuim. Geef na gebruik kwast en zeep door aan je vrouw…om alles op te bergen.

En wat die energiefactuur betreft : stop die in de bus van je buren de eerstvolgende keer dat ze hùn varkenskop op joùw Leuvense stoof mogen zetten. Maar vooral NIET KLAGEN !!!

    Engie en trawanten blijven ONZE BESTE VRIENDEN !!!