Spectaculair nachtelijk transport van wieken windturbine halen nieuwsgierige bewoners uit hun bed


Nederboelare. In de nacht van dinsdag 19 op woensdag 20 april arriveerden de drie wieken voor de windturbine die ten zuiden van het bedrijventerrein aan de N42 te Schendelbeke aan de Jonkersstraat moet komen. Één wiek weegt 50 ton en meet 70 m. ‘Het was millimeterwerk om deze drie mastodonten van de Astridlaan in de Zonnebloemstraat en vervolgens in de Gentsestraat richting Jonkerstraat te laten indraaien. Vooral de lengte van de wieken bezorgden de transporteurs de nodige hoofdbrekers. Een verbluffend stukje stuurmanskunst’, laat een omwonende weten. Later deze week volgt ook de mast en kan de opbouw van de turbine beginnen.

Deze nacht arriveerden de drie wieken voor de windturbine waarvan de voorbereidende werken aan de Jonkersstraat te Schendelbeke reeds achter de rug zijn. Het wordt een mastodont van 200 m hoog. Één wiek weegt 50 ton en meet 70 m. Het transport van de drie wieken vergde een heuse voorbereiding.

Spectaculair transport
Dagen op voorhand werden de nodige voorbereidingen getroffen. Op de hoek van de Zonnebloem- en de Gentsestraat werd het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van beide wereldoorlogen weggenomen en moest de voortuin van de woning op de hoek deels worden afgebroken. Er werden ook stalen platen gelegd om het vervoer mogelijk te maken. Ook werden er preventief elektriciteitspalen tijdelijk weggenomen om het transport een veilige doorgang te geven. Op bepaalde plaatsen werd eveneens de Jonkersstraat verbreed.

Gisteren omstreeks 21.00 uur vertrok het uitzonderlijk transport uit Antwerpen. Tussen 1.00 en 2.30 uur deze nacht namen de drie vrachtwagens de bocht aan de Gentsestraat. Verschillende bewoners konden hun nieuwsgierigheid niet bedwingen en sprongen uit hun bed om een kijkje te nemen. Ze waren onder de indruk. ‘Een verbluffend stukje stuurmanskunst’, laat een getuige weten. ‘Millimeterwerk. De vrachtwagens met een lading van meer dan 70 m reden achterwaarts de Gentsestraat in. De coördinatie om dit transport op een veilige manier te laten verlopen, gebeurde door een uitgebreide ploeg en was impressionant.’ Het transport is nog niet voorbij. Deze week volgt ook het vervoer van de mast. Deze keer zal niet de lengte van de vracht het probleem zijn. De mast wordt in verschillende onderdelen vervoerd. Deze keer zal de breedte van het transport voor de nodige uitdagingen zorgen.

Tot de grootste van België
Aanvankelijk stuitte het project op de nodige weerstand, maar uiteindelijk werd het licht op groen gezet. De tiphoogte van de turbine meet 200 m. Daarmee behoort deze windmolen tot de grootste van België. De masthoogte bedraagt 125 m. De turbine heeft een rotordiameter van 150 m. Het elektrisch vermogen is goed voor 4,5 megawatt, waarmee 3561 gezinnen van groene stroom kunnen worden voorzien.

De werken worden door de Antwerpse investeringsmaatschappij Storm uitgevoerd. Op 12 december 2019 leverde de Deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen een vergunning af. De werken zijn op 4 oktober dit jaar begonnen. De voorbereidende werken zijn achter de rug.  In juli zou de turbine operationeel moeten zijn.

De inplanting van de windmolen staat los van de plannen van de stad Geraardsbergen om – in samenwerking met de provincie en het Vlaams Energiebedrijf NV – 7 windmolens op ons grondgebied in te planten.

Julien Borremans