Vooruit: “Geklungel meerderheid schaadt draagvlak voor energie-omslag”

Windmolen(s) in Geraardsbergen: open communicatie, aub.!


Schendelbeke/Geraardsbergen We moeten dringend een omslag maken in ons energiebeleid. “Daar is iedereen het over eens”, meent Vooruit-raadslid Bram De Geeter, “en windenergie zal daar zeker een belangrijke rol in spelen”. Maar door slecht – of eigenlijk: niet – te communiceren over de windmolen in Schendelbeke, vernietigt de Open VLD-CD&V-meerderheid het draagvlak voor toekomstige maatregelen om onze energie schoner en goedkoper te maken. Vooruit wil dat men nu meteen open kaart speelt over eventuele toekomstige projecten. De Geeter: “Het is de enige kans die men nog heeft om iedereen mee te krijgen in dit verhaal”.

Vooruit heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk gewaarschuwd dat mensen zich een bult gingen verschieten als er opeens een windmolen van 200 meter hoog in het landschap zou verschijnen. “Zoals steeds werd ook dit weggewuifd”, stelt De Geeter, “we werden enkel op wat gewauwel getrakteerd van de burgemeester over de noodzaak van schone energie, iets dat voor iedereen ondertussen wel duidelijk is, denk ik!”.

Gemiste kans…
Het standpunt van de socialisten was steevast als volgt: de mensen – buiten diegenen uit de directe omgeving – zijn niet op de hoogte en zullen dus geschokt reageren als de windmolen er plots staat.

Bram De Geeter

Men had kunnen – móeten – weten dat je de windmolen zou kunnen zien van in Moerbeke tot in Ophasselt. “Dit is niet enkel van belang voor Schendelbeke en Nederboelare, maar voor héél Geraardsbergen”, aldus De Geeter, “men had álle inwoners moeten voorbereiden op deze mastodont! Ik reed met open mond bijna met mijn wagen de gracht in!”

De socialisten vinden het een gemiste kans: had het bestuur dit anders aangepakt, men had een basis kunnen leggen voor een daadkrachtig energie- en klimaatbeleid. De Geeter: “Deze meerderheid heeft nog maar eens een gouden kans de nek omgewrongen”.

Bang van eigen bevolking
In de gemeenteraad wordt al sinds vorig jaar gevraagd om open te communiceren over álle plaatsen die in aanmerking komen om er windmolens te plaatsen. “Men vindt echter altijd wel een reden uit om dit niet te hoeven bekend te maken”, zegt De Geeter, “terwijl je zou verwachten dat het bestuur ondertussen doorheeft dat niet eerlijk en open communiceren altijd als een boomerang terug in het gezicht komt”. Volgens Vooruit is deze meerderheid ‘bang van de eigen bevolking’ geworden en durven ze daarom geen open debat meer aangaan.

Omgekeerde koning Midas
“Ook de kandidaatstelling voor de legerkazerne is in hun gezicht ontploft”, aldus De Geeter, “dit bestuur begint steeds meer op een soort ‘omgekeerde koning Midas’ te lijken: alles wat men aanraakt, verandert in lood!”

De Geeter wijst er fijntjes op dat er nóg een ‘rottetomatendossier’ op de plank ligt: het veel te dure ‘groene gebouw’ dat onder meer de bib moet huisvesten. “In een stad met zo’n grote noden als Geraardsbergen, geeft het bestuur zo maar eventjes tussen de vijftien en twintig miljoen euro uit aan een prestigeproject”, aldus De Geeter, “er zitten er in het stadhuis écht een paar die elke voeling met de realiteit verloren hebben!”.

Valse inspraak
Er is volgens de socialisten een rode draad te ontwaren in dit alles. “Dit bestuur denkt dat we nog in de vorige eeuw leven en dat je mensen zomaar wat op de mouw kan spelden”, aldus De Geeter, “maar burgers van vandaag zijn niet meer voor één gat te vangen”.

Vooruit heeft dit soort ‘valse inspraak’ al herhaaldelijk aangeklaagd en zal dit ook blijven doen, maar: “we bereiken ondertussen het punt waarop onze lokale democratie écht wordt bedreigd”. De Geeter kijkt met angst naar 2024. “Met dit bestuur worden extremistische partijen slapend rijk”, zegt hij, “het doet pijn om te zien hoe men de toekomst van deze mooie stad aan het verkwanselen is”.