Schepenen Marc Torrekens, Joost Arents, Wouter Vande Winkel, Veerle Cosyns op één van de regenboogzebrapaden in Ninove
©Sophie Richez - Schepenen Marc Torrekens, Joost Arents, Wouter Vande Winkel, Veerle Cosyns op één van de regenboogzebrapaden in Ninove

Aanleg regenboogzebrapad naar aanleiding van Internationale dag tegen homo- en transfobie

17 mei is Internationale dag tegen homo- en transfobie. De stad neemt naar aanleiding van deze dag een aantal initiatieven om de aandacht te vestigen op deze problematiek. Zo legt ze o.a. twee regenboogzebrapaden aan.

Regenboogvlag en regenboogzebrapaden

De stad legt twee regenboogzebrapaden aan ter hoogte van de rotonde op de Centrumlaan/Onderwijslaan. Ook op de Aalstersesteenweg komt er tussen de Vinkenstraat en kruispunt Den Doorn een regenboogzebrapad op initiatief van het Agentschap Wegen en Verkeer. Een regenboogzebrapad wordt gezien als een belangrijk symbool in de strijd voor gelijke rechten en verdraagzaamheid ten aanzien van holebi’s en transgenders. Ook symbolische acties kunnen een verschil maken en een invloed hebben op de bewustwording, en daarom legt de stad graag deze zebrapaden aan. Op die manier geeft de stad ook in de publieke ruimte het signaal dat iedereen welkom is en dat geweld en onverdraagzaamheid niet kunnen.

“Jong VLD Ninove heeft in maart 2021 het voorstel voor een regenboogzebrapad gelanceerd via het burgerparticipatieplatform 100×100 van de stad. Dat dit een punt op het schepencollege werd konden we alleen maar toejuichen. In de gemeenteraden van september 2021 en maart 2022 vroeg ons gemeenteraadslid Annelies Van Den Neucker naar een stand van zaken, waarna de bevestiging kwam dat dit in de periode van de dag tegen Holebi- en Transfobie zal geplaatst worden.” Aldus Jaro Foubert van Jong Open Vld

“Een regenboogzebrapad wil aandacht vragen voor diversiteit en acceptatie van alle genders en is in die zin een krachtig signaal. We kozen specifiek voor een locatie vlakbij het stadhuis, om aan te tonen dat Ninove die acceptatie ten volle ondersteunt,” vertelt schepen van mobiliteit Wouter Vande Winkel (Groen)

Schepen voor Gelijke Kansen Veerle Cosyns (CD&V)  benadrukt het belang van dit soort initiatieven: “De voorbije jaren zijn we ons als maatschappij op alle vlakken veel bewuster geworden voor een aantal thema’s, of het nu om LGBTQ-rechten, om pestgedrag op school of het werk of om mensen met het syndroom van Down gaat. Als overheid moeten we die bewustwording waar we kunnen ondersteunen.” In de week van 17 mei wordt ook de regenboogvlag uitgehangen aan het stadhuis, het Sociaal Huis en het oud stadhuis. Ook de bib besteedt de hele maand mei aandacht aan dit thema. Je vindt er een themastand met nuttige/inclusieve boeken en informatie.

Scholen en jeugdbewegingen dragen paars

Wel Jong, een jeugdorganisatie voor en door jongeren die willen bouwen aan een gelijkwaardige samenleving, start naar aanleiding van de Internationale dag tegen homo- en transfobie de PAARS-campagne. Met deze campagne roepen ze iedereen op school en in het jeugdwerk op om op 17 mei, de internationale dag tegen homo- en transfobie, paars te dragen om zo te tonen dat iedereen erbij hoort en zichzelf mag zijn. De kleur paars komt uit de regenboogvlag en symboliseert kracht en moed die je nodig hebt om op te komen voor jezelf en te zijn wie je bent.

Stad Ninove ondersteunt de campagne en deed een oproep naar alle Ninoofse scholen en jeugdbewegingen om deel te nemen. De deelnemers krijgen via de stad een educatief pakket en promomateriaal toegestuurd 4 secundaire scholen (Middenschool, Go Atheneum, Hartencollege Onderwijslaan en Hartencollege Weggevoerdenstraat) en 2 jeugdbewegingen (Chiro Winnik en KSA Sint-Goedele) nemen deel.

Schepenen Wouter Vande Winkel, Marc Torrekens, Veerle Cosyns en Joost Arents op één van de regenboogzebrapaden in Ninove
©Sophie Richez – Schepenen Wouter Vande Winkel, Marc Torrekens, Veerle Cosyns en Joost Arents op één van de regenboogzebrapaden in Ninove