GRIS organiseert een Benefietconcert voor Oekraïne in Oosterzele

Oosterzelenaar Wilfried De Longie begeleid filmclips met live piano

Op initiatief van pianist en Oosterzelenaar Wilfried De Longie vind op donderdag 23 juni in Oosterzele een benefietconcert plaats ten voordele van Oekraïne. Het lokaal bestuur organiseert dat in samenwerking met de gemeentelijke raad voor internationale solidariteit (GRIS).

‘Toen Wilfried me opbelde met het voorstel om een benefiet-pianoconcert te spelen ten voordele van Oekraïne, aarzelde ik geen seconde’, zegt schepen van cultuur en ontwikkelingssamen-werking Orville Cottenie. ‘Ik legde contact met gemeenschapscentrum De Kluize en we gingen op zoek naar een datum. Ik bracht Frans Kenis, de voorzitter van de GRIS, op de hoogte en de trein stond op de rails.’

Initiatiefnemer Wilfried De Longie werd diep geraakt door de beelden van het conflict en vond dat hij niet bij de pakken kon blijven zitten. Hij besloot om een benefiet-pianoconcert te spelen en contacteerde bevoegd schepen Cottenie: ‘Wij hebben het in ons democratisch land, ondanks problemen zoals corona, prijsstijgingen enzovoort, toch nog steeds comfortabel en goed, in tegenstelling tot wat Oekraïense burgers nu meemaken. Als ik de afschuwelijke beelden en getuigenissen zie van onschuldige families die uit elkaar gerukt zijn, dan bloedt mijn hart. Net als wij willen de inwoners van Oekraïne kunnen leven en werken in absolute vrijheid en harmonie, met respect voor elkaar en in een omgeving waar kinderen veilig kunnen studeren, spelen en opgroeien. Een vrijheid die heel broos is en snel kan omslaan in onderdrukking, gruwel en oorlog. Daarom moeten we alert blijven en ons medeleven blijven tonen’, aldus de muzikant.

‘Om een grotere bijdrage te kunnen leveren aan de slachtoffers en vluchtelingen van Oekraïne wil ik mijn muzikale talent aanspreken en via een benefietconcert zoveel mogelijk geld inzamelen. De aanwezige toeschouwers kunnen meteen ook genieten van een muzikale avond. Dat is dus een win-winsituatie.’

Programma

en klein in kijk op het programma lijstje

Intermezzo ‘To the Lak es’ uit een film van Hercule Po i rot- como. Christopher Gunning
·:· The Pink Panther, een Amerikaanse filmserie comp. Henry Mancini
·:· Inspetor Clouseau, een Amerikaanse filmreeks como. Henry Mancini
·:· Babe piQ in the city, een Australischefilm uit 1998- comp. Nigel Westlake
·:· Pirates of the Caribbean- Como. Hans Zimmer
·:· The maqnificent Seven, een Amerikaanse film uit 2016- comp. Ja mes Horner
·:· Jurassic Park een Amerikaanse Sciencefictionfilm uit 1990- comp. John. Williams

·:· Adagio in G-minor-ltaliaanse componist TomasoAibinoni (1671-1751)
·:· Twee meisjes op het strand- uitgebracht in 1996 door Raymond van het Groene Woud
·:· Dromen zijn bedrog- uitgebracht in 1994 door Marco Borsato
•!• Vreemde handen- uitgebracht in 1996 door Marco Borsato
·:· Mystery: comp. De Longie Wiltried
·:· Don’! give up- comp. De Loogie Wilfrid

GRIS staat voor ‘gemeentelijke raad voor internationale solidariteit’. Een benefiet uit solidariteit met de slachtoffers van wat in Oekraïne gebeurt, verdient vanzelfsprekend ondersteuning van de GRIS’, aldus voorzitter Frans Kenis. ‘Vanuit onze raad hebben we trouwens eerder al gevraagd wat in de gemeente gebeurt in verband met de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

 

Solidariteit is ook iets anders dan liefdadigheid, want dat klinkt erg paternalistisch. Solidariteit veronderstelt gelijkwaardigheid, en dat betekent ook respect voor de eigen cultuur, geloof en manier van leven voor mensen die van elders naar hier komen. Werken aan integratie wil niet zeggen assimilatie; diversiteit in onze samenleving is een rijkdom die we best omarmen; het is niet altijd gemakkelijk, maar wel enorm verrijkend om levens te delen en uit te wisselen (en na zelf jaren in andere culturen geleefd te hebben, spreek ik uit ervaring).

Solidariteit, gelijkwaardigheid, respect, betekent ook dat we nu nog niet kunnen zeggen waaraan de opbrengst van het benefietconcert zal besteed worden. We willen dat immers bepalen in overleg met de betrokkenen, de vluchtelingen zelf, de opvanggezinnen… Zij weten best welke de prioritaire noden zijn waar nu nog niet aan beantwoord wordt. Is dat ondersteuning bij (het zoeken naar) huisvesting, werk, taallessen, materiële zaken… ???

Er was nog geen tijd om te onderzoeken waarvoor de opbrengst van het concert best gebruikt zal worden; dit wordt besproken in de GRIS-vergadering van 21 juni, dus 2 dagen voor het optreden.’

tikets

inkom 10€ inclusief drankje

reservatie via http://www.gcdekluize.be of telefonisch 09 363 83 30