Ook Bedrijfsgilde Oosterzele – Melle – Merelbeke is fel gekant tegen stikstofakkoord

Veel landbouwers maken zich terecht zorgen over hun toekomst. Hun stiel komt in gevaar door het stikstofakkoord. Ook de bedrijfsgilde Oosterzele – Melle – Merelbeke  is fel gekant tegen het stikstofakkoord en maakte dat al duidelijk tijdens een natuurwandeling georganiseerd in Melle. Daar maakte de Bedrijfsgilde minister Zuhal Demir duidelijk dat de boerenstiel bedreigd wordt door het stikstofakkoord.  Er is grote bezorgdheid. Maar liefst 41 bedrijven die zogezegd een te grote uitstoot hebben zouden tegen 2015 hun bedrijf moeten stopzetten. Fel protest overal te lande bij de landbouwers die echt boos zijn, de landbouwers voelen zich in de steek gelaten door minister Zuhal Demir. Een afvaardiging van de Bedrijfsgilde Oosterzele – Melle – Merelbeke wacht nog op de beloofde uitnodiging om rond de tafel te gaan zitten. De informatierondes waren op vraag van ABS vakorganisatie. ‘We hebben er geen probleem mee, we strijden voor iedere land- en tuinbouwer in onze gemeente. Informatierondes voor de Boerenbond worden stante pede afgewezen door de minister’, klinkt het kritisch bij voorzitter Filip Baele en Danny Meersman, gewestafgevaardigde van de Bedrijfsgilde.

De frustratie is enorm, het bleek op de informatierondes van minister Demir, met persoonlijke aanvallen. Velen keuren dit af, te extreem protest is niet goed te keuren, is verwerpelijk zelfs, maar er is wel veel begrip voor het standpunt van de landbouwers. Minister Demir was wel telkens aanwezig op de meeting (georganiseerd door ABS) in elke provincie waar ze wel inging om in discussie te gaan met de landbouwers. Er is echt veel wanhoop bij de landbouwers. Ze willen dat de minister eens goed moet nadenken over de grieven van de landbouwers in Vlaanderen. De zorgen zijn niet min over het stikstofakkoord. ‘Op 23 februari 2022 kondigde de Vlaamse regering namelijk met misplaatste trots een beslissing aan rond het stikstofdossier. Een beslissing die een immense impact heeft op onze landbouwsector en die het voortbestaan bedreigt. De teleurstelling en woede is bijzonder groot. Door de actuele gebeurtenissen blijkt nog maar eens duidelijk hoe belangrijk onze eigen voedselvoorziening is. De vraag klinkt luid. ‘Hebben de jonge landbouwers nog een toekomst? Waarom moet de landbouw meer inspanningen doen dan de industrie?

Loflied

De boeren verdwijnen gestaag uit de politiekers hun gedachten
Ze vinden ons al vele jaren overbodig
Ze hebben ons soms viermaal per dag nodig
Ze eten brood gemaakt van graan
Dankzij de boeren, maar daar denken ze niet aan
Elke dag zitten zij melk en suiker door hun koffie te roeren
Ze beseffen niet dat ze die hebben dankzij de boeren
Ze eten worst, biefstuk, kop of konijn
Ze weten niet dat dit er zonder boeren niet zou zijn
Ze eten elke dag ook nog aardappelen of friet
Zonder boeren kan dit niet
‘s Avonds drinken ze een lekker bier of wijn
Zonder boeren zou het water zijn
Het wordt dringend tijd dat ze ons gaan appreciëren
Want aan prijzen van dertig jaren geleden willen nergens nog jonge boeren voedsel produceren
In plaats van boeren nabij steden, dorpen en natuurgebieden weg te jagen
Zouden ze de boeren eigenlijk op handen moeten dragen.

Het openbaar onderzoek loopt tot en met vrijdag 17 juni 2022. Naast land- en tuinbouwers kunnen ook burgers hun stem laten horen. Nu al geweten dat veel land- en tuinbouwers en sympathisanten bezwaar hebben ingediend tegen het PAS (in gedrang komen voedselvoorziening, tewerkstelling, platteland,…). Wil je ook uw steentje bijdragen en een bezwaar indienen? Doe het vandaag. Info: danny.meersman2@telenet.be. (mvdv, foto’s ddl).