Erfgoedcommissie dient bezwaarschrift in tegen ontharding en verwijdering kuip zwembad ‘Den Bleek’

Geraardsbergen. De Erfgoedcommissie van Geraardsbergen dient een bezwaarschrift in tegen de ontharding en verwijdering van de kuip van het zwembad ‘den Bleek’. ‘De Erfgoedcommissie heeft een bezwaarschrift ingediend tegen de omgevingsvergunning van de reconversie van Den Bleek’, laat een lid van de Erfgoedcommissie ons weten. ‘Het is toch opmerkelijk dat een officieel adviesorgaan van de stad een bezwaarschrift indient tegen de stad.’

‘De kuip van het zwembad en het oorspronkelijk gebouw (vroegere cafetaria) aan de Dender moeten blijven bestaan en dienen geïncorporeerd te worden in de nieuwe bestemming van de site’, staat in het bezwaarschrift te lezen. ‘We mogen niet vergeten dat in de loop van zijn geschiedenis het zwembad al eerder onbruikbaar was tot het in de zomer van 1976 opnieuw openging.’ Er was volgens de Erfgoedcommissie ook geen geld om de nodige vernieuwingswerken uit te voeren. ‘Het kinderzwembad en de “nieuwe” gebouwen aan de kant Guilleminlaan mogen, indien nodig, verdwijnen, die hebben qua erfgoed geen waarde.’

‘Erfgoedwaarde staat niet ter discussie’

‘De erfgoedwaarde van de kuip staat niet ter discussie. Dit is het oudste openluchtzwembad van ons land. De stad Geraardsbergen heeft de laatste 10 jaar sterk ingezet op het behoud van bouwkundig erfgoed. Gaan we dit nu tenietdoen? Erfgoedwaarde heeft niet alleen te maken met een datum, maar ook met wat er leeft bij de inwoners. De kuip is een wezenlijk onderdeel van de sociale geschiedenis en moet dus behouden blijven. We moeten het opnieuw een plaats geven in het leven van vandaag. Het bestaande beschermde bakstenen inkomgebouw is nog origineel en kan in oorspronkelijke staat hersteld worden’, besluit de Erfgoedcommissie.

‘Mits de nodige aanpassingswerken kan het interieur omgebouwd worden naar een horecazaak en een toeristisch infopunt.’ ‘Een privaat uitgebate horecazaak moet de motor zijn om van de site een levendige, aantrekkelijke stopplaats te maken voor wandelaars en fietsers, met of zonder verhoogd terras en overkapping’, besluit de Erfgoedcommissie.

Julien Borremans