Beslissing toewijzing kazerne door ministerraad uitgesteld. Lobbywerk kazerne en mogelijke locatie draait op volle toeren

Geraardsbergen. Het dossier van de het Kwartier van de Toekomst stond vrijdag 15 juli op de agenda van de federale ministerraad. De ministerraad kwam niet tot een beslissing. Het dossier komt mogelijks volgende week voor de start van het parlementair reces weer op tafel, anders wordt de beslissing uitgesteld tot in het najaar. Geraardsbergen zit evenwel in polepositie. Officieus wordt er gezocht naar een elegante oplossing om zowel Geraardsbergen als Aalter tevreden te stellen. Over een eventuele locatie van de nieuwe kazerne in Geraardsbergen wordt ook al stevig gelobbyd.

Vrijdag 15 juli stond het dossier van de toewijzing van het Kwartier van de Toekomst op de agenda van de federale ministerraad. De ministerraad kwam niet tot een oplossing en stelt de beslissing uit tot volgende week, mogelijks tot na het parlementair reces. Geraardsbergen zit evenwel in polepositie.

Kaarten Geraardsbergen liggen bijzonder goed
Officieus wordt er naar een oplossing gezocht om zowel Geraardsbergen als Aalter tevreden te stellen. Zo zou één van de sporen erin bestaan dat het project wordt opgesplitst. De kazerne zou mogelijks aan Geraardsbergen worden toegewezen, terwijl het oefenveld in Aalter zou worden aangelegd.

Het politieke lobbywerk draait op volle toeren. Groen Aalter ging de voorbije weken met een petitie op pad tegen de komst van een nieuwe legerkazerne in het Urselse Drongengoed. De teller staat op bijna 8.500 handtekeningen. De Groene ministers in de federale regering doen de rest.

Ook in Geraardsbergen zit men niet stil. ‘Geraardsbergen krijgt zijn kazerne en onze Waalse vrienden mogen met hun bedrijven een graantje meepikken bij de bouw en nadien de exploitatie van het zogenaamde “Kwartier van de toekomt”’, schrijft Luc Swartebroeckx van Weerbaar Geraardsbergen. Zowel de Open Vld als de PS zouden dit voordeel willen benutten.
Het geweldige succes van de opleiding ‘Integrale Veiligheid’ aan het GO! Atheneum Geraardsbergen wordt eveneens als een troef naar voor geschoven. Zo hoopt men op een kruisbestuiving waarbij zowel de kazerne als de opleiding er beter van worden.

Zoektocht naar mogelijke locatie wordt moeilijk
De zoektocht naar een mogelijke locatie voor de kazerne ligt een stuk moeilijker. Wordt er gekozen voor de Godsbergkouter dan wacht het stadsbestuur een jarenlange procedureslag. De kans dat het project jarenlange vertraging oploopt, is voor vele actoren ondragelijk, vooral omdat in politieke kringen wordt gehoopt op een snelle afhandeling van het dossier.

Daarom wordt nu reeds uitgekeken naar een andere locatie. Daarbij komt de Unalsite in Overboelare als één van de alternatieven in het vizier. Maar of dit realistisch is, is zeer de vraag. Zo waren er recent nog plannen om op de oude fabriekssite tussen de Dender en de Gaverstraat een winkelcomplex te bouwen. Het project kreeg rood licht omdat de site overstromingsgevoelig is. Bovendien werd er gevreesd voor een mobiliteitsinfarct. Ook de latere plannen om op het terrein 95 units voor ambachtelijke activiteiten aan te leggen, werd naar de prullenmand verwezen. Hoe zal het dan anders lopen voor de eventuele bouw van een kazerne op deze site?

Een andere locatie die in het vizier komt, is de mogelijke KMO-site aan de Astridlaan naast KSV. Of dit een haalbare kaart is, is zeer de vraag. In de veronderstelling dat het multifunctioneel sportcomplex aan de Groendreef er ooit komt, spreken we niet meer van een verkeersinfarct op de Astridlaan, maar van een mobiliteitsverlamming op de N42.

Het stadsbestuur heeft nog twee jaar om dit dossier tot een goed einde te brengen. Of dit zal volstaan, zal de komende maanden blijken.

Julien Borremans

Lees ook:

Geraardsbergen blijft als enige kandidaat over voor nieuwe kazerne

X