‘Terwijl ik op de grond lag, bleef de agressor op mijn hoofd inbeuken. De anderen stonden erbij en deden niets.’

‘De gedachte is ondragelijk dat de dader vrij rondloopt en morgen weer kan toeslaan.’

Idegem/Appelterre. Zondagavond 17 juli werd B.D.M. aan het sas van Idegem brutaal in elkaar geslagen. Hij liep daarbij een trauma en ernstige schade aan het aangezicht op. Volgens het slachtoffer was er geen aanleiding en was de dader op een vechtpartij uit. Gisteren werd de redactie over het voorval getipt. Na wat speurwerk kregen we B.D.M. aan de lijn. We konden hem overtuigen om zijn relaas te doen. Hij werd daarbij royaal gesteund door zijn vader. Het slachtoffer wil dat zijn naam niet vernoemd wordt. ‘Ik zou niet graag hebben dat hij morgen aan mijn deur staat.’ De familie hoopt dat de politie grondig werk van het onderzoek maakt. ‘De gedachte is ondragelijk dat de dader vrij rondloopt en morgen weer kan toeslaan.’

Zondagavond 17 juli maakt B.D.M. nog een ritje met de fiets. Hij rijdt vanuit Appelterre naar Geraardsbergen en keert terug via het jaagpad. Hij rijdt met een recreatieve fiets omdat hij zo meer van de omgeving kan genieten. Aan het sas van Idegem – net aan de brug – staan 4 volwassen personen (2 koppels) en een kind over de ganse breedte van het jaagpad. Één van de personen van het groepje roept: ‘Remmen, remmen!’ ‘Dat deed ik al. Ik kon immers niet door omdat ze de doorgang versperden’, getuigt B.D.M.

‘Ze stonden erbij en keken ernaar.’
Terwijl de fietser vertraagt, maakt het groepje plaats om hem te laten passeren. B.D.M. stopt even en vraagt of er een probleem is, omdat één van hen ‘remmen, remmen’ had geroepen. Op dat moment krijgt B.D.M. een duw in de rug. ‘Ik viel bijna op de grond waardoor mijn bril scheef stond.’ Terwijl de fietser zijn bril rechtzet, krijgt hij van de persoon die ‘remmen, remmen’ riep een vuistslag in het gezicht. ‘Ik werd serieus geraakt, viel op de grond en heb getracht om mijn hoofd met mijn armen te beschermen.’ De man weet met zijn agressie geen blijf en roept: ‘Spring in de Dender.’ Terwijl de fietser op de grond ligt, blijft de agressor met zijn vuisten op zijn hoofd inbeuken. De drie personen die erbij staan, kijken naar het gebeuren, maar komen niet tussenbeide.

Op dat moment stopt er een zwarte bestelwagen aan de brug, die richting Idegem rijdt. De bestuurder van de bestelwagen roept de agressor toe dat hij moet stoppen of dat hij de politie zal bellen. De agressor stopt met slaan. B.D.M. kan ontkomen maar de agressor roept hem nog spottend na. De man uit Appelterre neemt de benen via De Dijk richting Onkerzelestraat en belt de hulpdiensten. Hij is erg aan toe. Zijn rechteroog is dichtgeslagen en uit zijn linkeroog ziet hij troebel. Zijn bril is stuk en hij is overdekt met bloed.

Gebroken oogkas en 70% zicht kwijt
B.D.M. wordt door de hulpdiensten naar het ASZ van Geraardsbergen overgebracht. Na een onderzoek stellen ze vast dat zijn oogkas is gebroken en dat er ernstige problemen met zijn linkeroog zijn. Ze contacteren een oogarts in De Pinte waar hij onmiddellijk naar wordt doorverwezen. Na een tweede onderzoek wordt hij naar het UZ te Gent doorgestuurd, waar hij tot diep in de nacht verschillende onderzoeken moet ondergaan. Daar stellen ze vast dat B.D.M. 70% van zijn zicht van zijn linkeroog kwijt is.

Of de schade aan zijn oog zal blijven, kan momenteel nog niet worden vastgesteld. ‘In het beste geval kan het nog weken tot maanden duren vooraleer zijn zicht hersteld is’, laat B.D.M. weten. In het slechtste geval is het oog beschadigd. Na een week kreeg hij zijn rechteroog weer open. B.D.M. heeft daarnaast nog heel veel hoofdpijn, pijn aan de tanden, pijn in de rug en de nek… Voor B.D.M. was de ervaring bijzonder traumatisch. Het slachtoffer is sinds de feiten werk onbekwaam en is niet in staat om met de wagen te rijden. De traumatische gebeurtenissen waren voor zijn naaste familie een heel zware klap.
Volgens B.D.M. was er geen enkele aanleiding om tot dergelijk brutaal geweld over te gaan. ‘De dader was op een vechtpartij uit.’

De dader is een kort geschoren, gespierde, gebruinde en breedgeschouderde man van ongeveer 35 jaar. De agressor is atletisch gebouwd. Hij is tussen de 1,75 en 1,80 meter groot en droeg tijdens de feiten een appelblauwzeegroene T-shirt. De man heeft geen zichtbare tatoeages en draagt geen piercings. Hij draagt ook geen baard of bril. Gezien de situatie kan B.D.M. geen beschrijving van de andere aanwezigen geven.

‘De dader moet in Idegem gekend zijn.’
Aan het dialect van de dader te horen zou volgens B.D.M. deze mensen zeker in de streek wonen. ‘Ik ben er vrij zeker van dat ze door voorbijgangers werden opgemerkt.’ In de Ankerstraat zijn er verschillende zaken die aan de voorgevel een camera hebben. De vader van B.D.M. vroeg de beelden op, maar kreeg ze uiteindelijk niet te pakken.

B.D.M. heeft bij de politie van Geraardsbergen/Lierde een klacht tegen onbekende neergelegd. Het slachtoffer hoopt dat de politie werk van het onderzoek maakt. ‘De gedachte is ondragelijk dat de dader vrij rondloopt en morgen weer kan toeslaan.’ Volgens het slachtoffer zijn er wel degelijk aanknopingspunten voor verder onderzoek. ‘Ik ben er zeker van dat de dader en zijn gezelschap zijn opgemerkt. Bovendien heeft de politie ruim de kans en de mogelijkheid gehad om de beelden bij de verschillende zaken in de Ankerstraat op te vragen.’

Wie informatie heeft over het incident of inlichtingen heeft over de vermoedelijke dader, kan contact opnemen met de politie van Geraardsbergen/Lierde (054 430 430).

Julien Borremans

X