Slotfeest De Bouwdoos op het Onkerzeleplein op vrijdag 29 juli

Geraardsbergen. Van zaterdag 25 juni tot vrijdag 29 juli kreeg het Onkerzeleplein een nieuw kleedje. Vijf weken lang werd de verharde parkeerlocatie omgetoverd tot een bruisende, groene en gezonde ontmoetingsplek. Vrijwilligers uit 3 verenigingen zetten hun schouders onder dit initiatief: de KSA, de kerkraad en de dorpsraad van Onkerzele. Vrijdag 29 juli organiseren zij het muzikale slotfeest. Deze tijdelijke pop-up wordt op zaterdag 30 juli afgebroken en verhuist dan naar een volgende plein.

Onkerzeleplein een maand lang aantrekpool voor inwoners
Tal van activiteiten stonden op de agenda om de inwoners van Onkerzele uit te nodigen op hun tijdelijk ingericht plein, van een optreden van de KSA-fanfare tot een buurtbabbel en liedjes zingen tijdens Onkerzele zingt. De kerkraad plande hun ‘Week van de fiets’ samen met het bezoek van De Bouwdoos. Ze organiseerden onder andere een tentoonstelling en gezinsfietstochten. Ook voor de allerkleinsten was er heel wat te doen, van een toverplein en KSA-spelnamiddag tot liedjes zingen rond de vuurschaal.

“Het was fijn om te zien hoe verenigingen en vrijwilligers zich van hun creatiefste kant hebben laten zien. De activiteiten zijn bijzonder vlot verlopen en konden heel wat mensen uit Onkerzele naar het plein trekken. Alvast dank aan iedereen die hieraan heeft meegewerkt”, zegt schepen van burgerparticipatie Kristin Vangeyte.

Vrijdag 29 juli wordt De Bouwdoos afgesloten met een uitbundig feestje met heel wat fijne muziek door Hugo De praatpaal en een optreden van de J&B band van 18 tot 21 uur.

Afbraak plein op 30 juli om 9 uur
Op zaterdag 30 juli wordt het plein afgebroken. De speelelementen, de zitbank, het blote voetenpad, de geodome, de gesjorde picknicktafels, … verdwijnen opnieuw in de container. Ook de groenelementen worden samengebracht, want alles verhuist voor een tijdelijke herinrichting naar een volgende plein. De inwoners die graag een handje helpen bij de afbraak zijn meer dan welkom vanaf 9 uur. In de week van 1 augustus zal de Technische dienst van het lokaal bestuur het plein schoonmaken en de rest van het materiaal weghalen. Het Onkerzeleplein is opnieuw toegankelijk voor het verkeer vanaf zaterdag 5 augustus.

Plan voor de toekomst
Na de zomer zal het project geëvalueerd worden om te kijken of van de tijdelijke invulling van het plein een duurzamer voorstel kan gemaakt worden. “Met De Bouwdoos hebben we een testopstelling om in de toekomst naar een definitieve en duurzame inrichting van het Onkerzeleplein te werken. Heel wat mensen kunnen het groen, de rust- en ontmoetingsplek en de speelelementen voor de kinderen wel appreciëren,” zegt schepen van stadsontwikkeling Fernand Van Trimpont.

Vijf tijdelijk heringerichte pleinen in de Vlaamse Ardennen
De Bouwdoos is een project van SOLVA, Logo Gezond+, Avansa Vlaamse Ardennen-Dender en het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen. Het wordt gesubsidieerd via het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Vlaanderen en de Provincie Oost-Vlaanderen. Vijf dorpspleinen in de Vlaamse Ardennen krijgen met De Bouwdoos gedurende één maand een tijdelijke nieuwe invulling. Het doel? De vaak verharde en onderbenutte pleinen nieuw leven inblazen.

Geraardsbergen was de derde locatie die De Bouwdoos op bezoek krijgt. In 2021 hield De Bouwdoos halt in Ruien (Kluisbergen) en Vlierzele (Sint-Lievens-Houtem). Deze zomer is naast Onkerzele ook nog Velzeke (Zottegem) aan de beurt.