Centrum van Geraardsbergen wordt geteisterd door gauwdieven. Politie roept op tot alertheid

Geraardsbergen. In het centrum van Geraardsbergen gebeurden de laatste dagen verschillende diefstallen, waaronder gauwdiefstallen. De politie en het parket zijn karig met informatie omdat er verschillende onderzoeken lopen. De politie roept op tot alertheid en zal de komende dagen verscherpt toezicht houden. ‘Merkt u verdachte zaken of handelingen op, twijfel niet en bel onmiddellijk 101’, laat de politie weten.

Volgens de politie van Geraardsbergen/Lierde gebeurden er de voorbije dagen in het centrum van Geraardsbergen verschillende diefstallen van diverse aard, zoals gauwdiefstallen uit voertuigen en andere diefstallen. Ook leveranciers werden het slachtoffer van dieven. De politie van Geraardsbergen/Lierde lanceert via het Bin-Z een oproep tot alertheid. ‘Wees echter niet alleen alert voor wat er gebeurt in je zaak, waarschuw ook anderen, klanten, leveranciers, enz…. Maak hen attent op het feit dat ze goed op hun spullen moeten letten en op het feit dat ze hun voertuig steeds goed moeten afsluiten. Laat geen waardevolle voorwerpen achter in de wagen’, geeft hoofdinspecteur Christophe Temmerman mee, die bij de politie van Geraardsbergen/Lierde de contactpersoon is voor het buurtinformatienetwerk.

Wees alert
‘Het gaat niet zozeer over winkeldiefstallen, maar we willen er wel de zelfstandigen bij betrekken om de klanten en de leveranciers alert te maken op mogelijke gauwdiefstallen. Dit soort diefstallen kan overal voorvallen: in een winkelstraat, een stationsomgeving of in een winkel. Het is een alarmerend gegeven waar wij ook de winkeliers bij betrekken. We roepen op tot alertheid om te voorkomen dat er nog meer diefstallen gebeuren.’ Veel concrete informatie over de diefstallen kan de politie niet meedelen omdat er nog verschillende onderzoeken lopen. Ook het parket van Oost-Vlaanderen is karig met informatie. ‘Zolang de onderzoeken lopen, kan er geen informatie worden verstrekt’, klinkt het. De komende dagen houdt de politie een extra oogje in het zeil.

Een buurtinformatienetwerk (BIN) is een gestructureerd samenwerkingsverband tussen burgers en de lokale politie in een afgelijnd gebied waarbij er, onder leiding van een coördinator, wederzijds informatie-uitwisseling gebeurt. In Geraardsbergen is er een buurtinformatienetwerk voor zelfstandigen actief. Het BIN-Z telt ondertussen meer dan 120 leden. Naast het veiligheidsaspect wil het BIN-Z ook de sociale cohesie onder de winkeliers versterken.

De politie geeft ook een overzicht van de veel voorkomende methoden van gauwdiefstal:• DE SLUWE MORSER: Ze maken “per ongeluk” vlekken op de kleding van hun slachtoffer. Tijdens het opruimen verdwijnt het geld uit de zakken van het slachtoffer.• DE NEPTOERIST: Ze vragen hun slachtoffer de weg en tonen hem een kaart. Terwijl het slachtoffer probeert te helpen en de kaart met beide handen aanneemt, stelen zij uit de tas van het slachtoffer.• DE RAAMKLOPPER: Ze kloppen op de buitenkant van het raam van de trein of auto. Een medeplichtige in de trein of aan de andere kant van de wagen steelt de kostbaarheden van het slachtoffer.• DE BOTSER: Ze botsen op hun slachtoffer in de menigte of vallen aan in tangformatie met een medeplichtige. Terwijl het slachtoffer afgeleid is, reiken zij of hun medeplichtige in de zakken van het slachtoffer.• DE BLOKKEERDER: Ze blokkeren een groep mensen en laten het slachtoffer en de anderen elkaar ophopen. Terwijl iedereen voor zich uit kijkt, reikt hun medeplichtige van achteren in de zakken van het slachtoffer.• DE BLOEMENGEVER: Ze begroeten hun slachtoffer vriendelijk, omhelzen hem/haar of geven hem/haar een bloem Terwijl het slachtoffer in de war is, verdwijnt zijn/haar portemonnee.

‘Merkt u verdachte zaken of handelingen op, twijfel niet en bel onmiddellijk 101.’

Julien Borremans

X