ingezonden Merelbeke

Recyclagepark Hollebeek krijgt een volledige make-over

Het recyclagepark Hollebeek in Merelbeke krijgt een volledige make-over. In 2023 verrijzen op deze site nieuwe multifunctionele gebouwen, een gloednieuwe carnavalswerkplaats, een halfopen loods én een nieuwe stek voor de uitleendienst.

Op maandag 22 augustus starten de afbraak- en saneringswerken. Uit veiligheidsoverwegingen sluit het recyclagepark t.e.m. vrijdag 26 augustus verplicht de deuren. “Die sluitingsperiodes beperken we evenwel tot een strikt minimum”, verzekert teamleider recyclagepark Karien Roelkens. “Ook de aannemer is bereid om zoveel mogelijk buiten de openingsuren van het recyclagepark te werken.”

ingezonden Merelbeke

Design and Build-opdracht
Het totale project zal zo’n 3,3 miljoen euro kosten en is in handen van Van De Walle Industrial Building Contractor en Goedefroo/Goedefroo architecten. Schepen van Patrimonium Isabelle Van De Steene: “Het project is een zogenaamde Design and Build-opdracht. Dat wil zeggen dat er slechts één opdrachtnemer is en het ontwerp- en bouwteam van dag één zeer nauw samenwerken. Zo kunnen we alles beter opvolgen en gaan de werken sneller vooruit.”

Recyclagepark recycleert zichzelf
Het recyclagepark neemt zich bovendien voor om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Met andere woorden: het recyclagepark recycleert zichzelf. Beton wordt onder meer ter plaatste gebroken, verpulverd en hergebruikt als fundering voor de nieuwe gebouwen. En dat is lang niet alles.“We hebben heel goed nagedacht over wat we wel en niet willen bewaren”, aldus architect Reinout Pieters van Goedefroo+Goedefroo architecten. “Enerzijds om de kostprijs te drukken en anderzijds om de werken zo efficiënt mogelijk in te plannen. Zo clusteren we de gebouwen en werken we uitsluitend met de contouren van de bestaande gebouwen.”

Op dezelfde locatie afbreken en opbouwen
Afbreken en opbouwen op identiek dezelfde plaats wordt een uitdaging. “Maar het zou nog veel moeilijker geweest zijn indien we het recyclagepark op een andere locatie hadden gereorganiseerd”, vertelt projectmanager Jean-Pierre Canoot van Van De Walle Industrial Building Contractor. “De werken duren een jaar en er zullen sowieso enkele moeilijke periodes zijn, maar we zijn ervan overtuigd dat we die moeilijkheden kunnen overbruggen.”

Hallen klaar tegen carnaval 2023
De carnavalshallen zijn gebruiksklaar tegen carnaval 2023 en in het najaar van 2023 volgen de afzonderlijke gebouwen met het recyclagepark, de uitleendienst en de lokalen voor de medewerkers van het recyclagepark. De halfopen loods die dient als opslagruimte voor het recyclagepark en de dienst infrastructuur worden later gebouwd.Bezoekers en carnavalisten zullen zeker een voor en na voelen en zien. De carnavalshal krijgt hoge poorten en doorgangen van minstens 6 meter hoog zodat alle carnavalsverenigingen er vlot kunnen werken en de hal krijgt een aparte toegang.

Nog duidelijker hoe en waar je afval moet deponeren
De werking van het recyclagepark blijft volledig behouden zoals mensen die nu kennen. Het betalend en niet-betalend gedeelte blijft behouden en de verkeersstroom op de site wordt verweven met elkaar. “Daarnaast implementeren we kleine verbeteringen”, pikt projectleider infrastructuur Frederick Steenhout in. “Het wordt nog duidelijker hoe en waar je afval moet deponeren en aan de slagboom zal het scherm duidelijker leesbaar zijn. Bovendien komt er een luifel aan de weegbrug zodat onze collega’s beschut zijn tegen regen en wind.”De architecturale luifel verbindt de gebouwen met elkaar en vormt zo de rode draad in het ontwerp. Met dit project toont het lokaal bestuur Merelbeke aan dat het recyclagepark Hollebeek zoveel meer is dan afval.

www.merelbeke.be/recyclagepark-hollebeek-krijgt-een-volledige-make-over

X