Stad Zottegem verspreidt broodzakken in strijd tegen dementie: “Broodnodig”

Naar aanleiding van de Wereld Alzheimerdag op 21 september, deelt de werkgroep Dementievriendelijk Zottegem gratis broodzakken uit aan Zottegemse bakkers. Doel van de actie is om handelaars en inwoners van Zottegem te informeren en te sensibiliseren over dementie.

“Vanaf deze week worden broden in Zottegemse bakkerijen en winkels verkocht in een thematische broodzak. Met een cartoon uit de campagne ‘vergeet dementie, onthou mens’ wil de werkgroep Dementievriendelijk Zottegem de aandacht vestigen op dementie. De QR-code op de zak verwijst naar de website dementie.vlaanderen. De broodzakkenactie kadert in de Wereld Alzheimer Dag waarbij over heel Vlaanderen verschillende sensibiliserende acties zijn opgezet”, legt schepen voor Sociale Zaken Jenne De Potter (CD&V) uit. “Ook Dementievriendelijk Zottegem draagt met de actie haar steentje bij. De werkgroep zet zich het hele jaar door in om van Zottegem een dementievriendelijke stad te maken. Daarvoor organiseert ze verschillende activiteiten en andere sensibiliserende acties zoals herinneringswandelingen, koffiemomenten voor mantelzorgers, boekenpakketten rond dementie … Broodzakken als sensibiliseringsactie zijn een weloverwogen keuze. We bereiken er een breed doelpubliek mee van handelaars en een overgrote meerderheid van de Zottegemnaren. Anderzijds blijft een broodzak ook enkele dagen op de keukentafel liggen, waardoor de boodschap beter blijft hangen. De dementieproblematiek blijft immers nog al te vaak op de achtergrond. We merken dat er nog altijd een grote onwetendheid en zelfs een taboe heerst rond de ziekte. Daarom zijn acties zoals deze en de Wereld Alzheimerdag nog altijd broodnodig.”

Extra info?

De werkgroep bestaat uit medewerkers van verschillende organisaties: het WZC, DVC en LDC Egmont, WZC, DVC en LDC De Bron, WZC De Vlamme, CM, LM, Solidaris, Huis van De Mens, Stad Zottegem, Sociaal Huis Zottegem, AZ Sint-Elisabeth en Expertisecentrum Dementie PARADOX.