Al 115 jaar goed draaiende winkel in Oosterzele

Mariane viert als derde generatie ‘25 jaar Kookwinkel’ en ‘115 jaar Huis Sacks’

Mariane viert als derde generatie ‘25 jaar Kookwinkel’ en ‘115 jaar Huis Sacks’
 Een winkel die 115 jaar bestaat in Oosterzele, dat is echt uitzonderlijk. In 1906 begon Jules Sacks als kleinhandelaar een winkel in ijzerwaren, Leuvense stoven (iedereen had er in die tijd een in huis) en kookgerei op het Dorp in Oosterzele. Nadien nam dochter Godelieve de winkel over. Vandaag zet Mariane D’Hont, de kleindochter van Jules Sacks, als derde generatie, de zaak verder. Op de persconferentie op donderdag 21 september sprak Mariane vol trots over ‘25 jaar Kookwinkel en 115 jaar Huis Sacks’. Schepen lokale Economie Orville Cottenie, ambtenaar lokale economie Sylvianne De Sutter en de pers luisterden geboeid naar de familiegeschiedenis van de ‘Sacksen’. De foto van stamvader Jules Sacks werd nog eens bovengehaald, zijn portret verdient echt wel een plaats in de winkel. De winkel is haar leven, al van kleins aan af. ‘Mijn ouders hebben mij altijd wel vrijgelaten om mijn eigen toekomst te bepalen.  Ze hebben mij nooit gepusht om in de zaak te stappen. Maar ik wou maar al te graag verder schrijven aan het prachtig verhaal van ‘Huis Sacks’, duidt Mariane. Het stond eigenlijk in de sterren geschreven dat Mariane de zaak zou overnemen. Bloed spreekt, nietwaar? Maar de appel is inderdaad niet ver van de boom gevallen. Een telg uit een ondernemende familie, ook haar vader Andre D’Hont (1937  – 1994) wist van aanpakken en ondernemen (garage, carrosserie, G.P.C – gas, taxi, en sinds 1963 werkte hij actief mee in de zaak van zijn vrouw Godelieve). André, een graag gezien dorpsfiguur in Oosterzele.
‘25 jaar Kookwinkel’ en ‘115 jaar ‘Huis Sacks’,  dat jubileum gaan we graag vieren op zaterdag 1 oktober vanaf 17 u op de site aan de kookwinkel, Dorp 71’, glimt Mariane. (een deel van de straat wordt afgesloten). Met bubbels, lekkers, optredens van Mariposa Verde, kunstenares Hilda ‘La Flaca’ van Esta Loco, gitarist Bert, Trumpbeat, zang, dans, en een verrassings act wordt “25 jaar Kookwinkel’ en ‘115 jaar Huis Sacks’ in een heel feestelijk jasje gestopt. Mariane vraagt wel om uw aanwezigheid te bevestigen via info@kookwinkeloosterzele.be of 0476 / 65 11 00.
Een stuk geschiedenis
‘Peetvader’ Jules Sacks (1886 – 1967), oprichter van de winkel, bouwde vanaf 1906 meteen een stevige reputatie op. Een kleurrijk figuur. Jules Sacks was heel vaderlandslievend , hij was lid van de weerstand, nam risico’s, ontwapende een Gestapo, waagde meer dan eens zijn leven
. Kwam op voor de gemeenteraadsverkiezingen. Vanaf zijn elfde is hij muzikant bij de Oosterzeelse fanfare, 70 jaar lang. Dat moet een record zijn. Jules stond altijd klaar om te helpen. ‘Zo’n hulpvaardige man als Jules bestaat er niet meer, je kon aan hem alles vragen’, vertelt al wie Jules gekend heeft.
Nadien trad Roger Sacks in de voetsporen van zijn vader als loodgieter, terwijl dochter Godelieve de zaak verder aanzwengelde. Het Oud Huis Sacks kreeg na de tweede generatie een ideale opvolger. Kleindochter Mariane D’Hont vernieuwde in 1996 de zaak en startte met de ‘Kookwinkel’. Ze zag haar droom werkelijkheid worden. De Kookwinkel bleek van meet af aan een gat in de markt in Oosterzele en de regio. Met het verjaardagsfeest op 1 oktober zal het ruim 115 jaar zijn dat in het Dorp het vaandel van het ‘Oud Huis Sacks’ hoog gehouden wordt. Mariane D’Hont pakte vijfentwintig jaar geleden uit met een eigentijds interieur. Je hebt ruime keuze uit gerenommeerde merken zoals demeyere, iittala, scanpan, Le Creuset,…en zoveel meer.
Je vindt onder andere in de Kookwinkel pannen, potten, accessoires, ook mooie en nuttige geschenken, die het geven even leuk maken als het krijgen. En…geen nood, met een relatief kleine beurs loop je met een kwaliteitsproduct de deur uit. 

In het ‘Oud Huis Sacks’ word je altijd vriendelijk, joviaal, charmant en attent ontvangen door Mariane D’Hont. Een troef en constante in deze winkel. Het nodigt zo uit om binnen te stappen. Mariane, die nu ruim  25 jaar de Kookwinkel runt, doet er werkelijk alles aan om u met raad en daad bij te staan. Met veel fierheid blies Mariane – intussen al 25 jaar geleden –  het ‘Oud Huis Sacks’ nieuw leven in. Aan de basis van het succes ligt de klantvriendelijke aanpak. ‘Geduld, het recept van succesvol ondernemen’, dé gevleugelde uitspraak  van Mariane D’Hont.

De Kookwinkel heeft een surplus door de fijngevoelige, persoonlijke aanpak. Het blijft een gezellig huis met een rijk verleden. Een winkel boordevol geschenken zeg maar. Mariane gaat altijd op zoek naar nieuwe ideeën en spaart kosten noch moeite om voor u als eerste de allernieuwste trends op te sporen. Daarom zal u als u de Kookwinkel binnenloopt alweer een nieuwe vondst ontdekken. Alle geschenkjes worden met veel zorg verpakt. Kortom, de ‘Kookwinkel’ draagt vooruitstrevendheid, kwaliteit, service, verpakking en etalage hoog in het vaandel. En daar kan u als klant alleen maar wel bij varen. .
Zaterdag 1 oktober vanaf 17 u is het dubbel feest aan de winkel op het Dorp  in Oosterzele. Iedereen is welkom, maar schrijf je vooraf in via info@kookwinkeloosterzele.be, 0476 65 11 00. Bezoek ook de facebookpagina Kookwinkel Mariane D’Hont en Instagram, Dorp 71, Oosterzele,
09 / 362 57 84. Open van 10 u tot 18 u, dinsdag tot zaterdag. (mvdv, foto’s ddl)