Herdenkingsmoment met muziek en sfeer rond Allerheiligen moet mensen dichterbij elkaar te brengen

Geraardsbergen. Allerheiligen wordt dit jaar opnieuw onder de aandacht gebracht door het herdenkingsmoment Reveil. In Geraardsbergen openen we meteen ook drie troostplekken: op het oude kerkhof van Viane, op het kerkhof van Onkerzele en in het Abdijpark. Reveil is een jaarlijks herdenkingsmoment rond Allerheiligen om mensen dichterbij elkaar te brengen. Lokale muzikanten, dichters en vertellers zorgen er voor een sfeervol eerbetoon aan de overledenen. In Geraardsbergen vind Reveil dit jaar plaats op de die nieuwe troostplekken, waar burgers – jong en oud, los van religie of afkomst – troost kunnen vinden en herinneringen kunnen koesteren.

Programma Reveil 22
We starten op zaterdag 29 oktober om 17 uur op het oude kerkhof van Viane. Deze troostplek kwam samen met de dorpsraad tot stand, die ook het Reveilprogramma samenstelde. Enkele inwoners lezen er gedichten en vertellen verhalen. Paul Van Der Beken en Koen Walraevens zorgen op de trompet en de accordeon voor de muzikale omlijsting.

Op zondag 30 oktober vindt Reveil om 17 uur plaats op het kerkhof van Onkerzele. We houden er halt bij het graf van Leonie Van Dijck, waar menig bedevaarder troost vond. Net als in Viane lezen een paar inwoners gedichten. Lisa De Boeck zal het gebeuren opluisteren met a capella zang.

Op dinsdag 1 november om 17 uur wordt de nieuwe troostplek in het Abdijpark onthuld. In het kindvriendelijk programma spelen kinderen toneel en lezen gedichten voor. Tim Blommaert zorgt voor akoestische muziek. Er is ook aandacht voor sterrenkindjes met getuigenis van Lynn Van der Putten. Kunstenares Sylvie Janssens vertelt dan weer meer over de symboliek van de troostplek.

Elk Reveilmoment wordt afgesloten met tomatensoep met balletjes en stokbrood. Bij slecht weer gaat het programma door in de kerk van Viane, Onkerzele en in het Koetshuis.

“Voor het derde jaar op rij organiseren we een Reveilmoment voor iedereen die er nood aan heeft. Dit jaar willen we van de gelegenheid gebruik maken om de nieuwe troostplekken in onze stad in de kijker te zetten. Het zijn ontmoetingsplaatsen die zorgen voor troost, verbondenheid en vertrouwen. Reveil komt met een gevarieerd programma met muziek, gedichten en verhalen. Een mooi moment om geliefden te herdenken en stil te staan bij herinneringen”, zegt schepen van Cultuur Ann Panis.

Meer info: https://www.geraardsbergen.be/