Man en vrouw met kinderen grabbelt boeket bloemen aan oorlogsmonument mee

 

Geraardsbergen. Naar jaarlijkse traditie werd op vrijdag 11 november de herdenking van Wapenstilstand georganiseerd. Aan het oorlogsmonument op het stationsplein werden bloemen en kransen neergelegd. Na de herdenking maakte een vrouw en een man van de gelegenheid (mis)bruik om een boeket bloemen mee te nemen. Een getuige stuurde foto’s door naar de politie. Stéphan Bourlau (Het Alternatief) reageert verbolgen.

Naar jaarlijkse traditie werd op vrijdag 11 november de herdenking van Wapenstilstand georganiseerd. Na de misviering in de Sint-Bartholomeuskerk op de Markt vertrok een optocht naar het oorlogsmonument op het Stationsplein, waar de kransneerlegging werd georganiseerd. Groeperingen en betrokkenen legden ook bloemen neer. Kinderen kregen de kans om papieren klaprozen mee te nemen.

Rond vier uur in de namiddag maakte een gezin van de situatie gebruik om een boeket bloemen – dat er neergelegd werd – mee te nemen. Een getuige maakte van het voorval foto’s en stuurde ze door. Daarop is duidelijk te zien hoe een man en een vrouw zich een boeket uitkoos. De vrouw loopt met de bloemen verder.

Stéphan Bourlau (Het Alternatief) weet met zijn verontwaardiging geen blijf: ‘Dit getuigt van een gebrek aan respect voor een herdenkingsmoment van een dramatische gebeurtenis die miljoenen doden heeft veroorzaakt en de loop van de geschiedenis van de twintigste eeuw heeft bepaald.’ Voor het gemeenteraadslid is het duidelijk dat er ofwel iets scheelt aan het normbesef dat zoiets niet kan of dat de betrokkenen niet op de hoogte zijn van het herdenkingsmoment. Maar wat het laatste betreft, is Stéphan Bourlau minder overtuigd: ‘Overal ter wereld worden bloemen en kransen neergelegd om belangwekkende historische gebeurtenissen te herdenken. Ik kan me niet voorstellen dat de betrokkenen niet aanvoelden dat dergelijke actie ongeoorloofd is. Voor de kinderen is het zeker geen goed voorbeeld.’

De getuige heeft het voorval aan de politie gemeld. Of er een onderzoek komt, is nog niet duidelijk. Stéphan Bourlau hoopt dat het voorval snel wordt uitgeklaard en dat de bloemen terecht komen waar ze horen: aan het oorlogsmonument op het Stationsplein.’

Kransen en bloemen worden neergelegd. Wat verder ziet u het boeket liggen dat later wordt meegenomen.

Julien Borremans